Economic

Cine sunt prosumatorii din Buzău, cât câștigă și de ce numărul lor crește de la o lună la alta

Un prosumator este o persoană care deține instalații de producere a energiei electrice – cel mai adesea, panouri solare – , pe care le utilizează atât pentru a consuma, cât și pentru a stoca și vinde energia electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui. 

În Buzău numărul prosumatorilor crește de la o lună la alta. De pildă, în luna iunie a anului trecut erau înregistrați 1.082 de prosumatori cu o putere instalată de 20 MW, iar în luna octombrie, numărul acestora a ajuns la 1.268, puterea instalată crescând și ea la 22 MW.

Potrivit ultimelor date ANRE, printre județele cu cel mai mare număr de prosumatori se numără llfov (peste 8000 de prosumatori), Timiș și Arad, unde potențialul solar este unul foarte mare. Clasamentul continuă cu Dolj, București, Argeș, Bihor, Constanța, Suceava și Mureș, în fiecare dintre aceste județe existând panouri cu puterea totală de peste 40 MW.

Mai puțin interesați de această activitate par a fi locuitorii din județele Tulcea (1.131 prosumatori – 13,63 MW), Botoșani (13,63 MW), Covasna (13,23 MW) și Caraș-Severin (976 prosumatori – 11,19 MW).

În general, prosumatorii sunt cei care dețin case mari, ce se pretează instalării de panouri fotovoltaice. De asemenea, este important ca locuințele să fie situate în zona cu potențial solar mare.

  • Cât câștigă un prosumator?

În primul rând, trebuie spus că prosumatorii trebuie să producă energia pentru propriul consum. Aceștia nu pot avea ca activitate specifică producerea de energie electrică, indiferent dacă vorbim despre persoane fizice sau despre persoane juridice.

Teoretic, în calitate de prosumator ești plătit pentru energia pe care o livrezi în rețea la prețul mediu al PZU, adică al pieței pentru ziua următoare. În 2022, prețul mediu al pieței de energie electrică a fost de 55 de bani/kWh, adică 550 lei/Mwh. De aici, calculele depind de fiecare prosumator în parte, potrivit lovedeco.ro.

Interesul pentru instalațiile de producere a energiei electrice este în creștere, iar ANRE se așteaptă ca această tendință să continue și anul viitor, când se vor instala alte panouri fotovoltaice de 1.000 de MW.

„Este clar că fenomenul este în plină evoluție”, a spus George Niculescu, președintele ANRE, într-o conferință de presă susținută în urmă cu două săptămâni. „Estimăm că până la sfârșitul anului vom avea 1,5 GW din datele pe care le avem. Iată că vom depăși puterea celor două reactoare de la Cernavodă”,  a mai precizat acesta.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!