Știrile zilei

După cincizeci de ani | Clădirea în care zeci de mii de buzoieni și-au regăsit speranța

Acum o jumătate de secol, un trust de construcții din România reușea să construiască un spital cu cinci etaje în numai paisprezece luni. Avea să se numească „Spitalul Județean Buzău”, pentru ca, la patru decenii distanță, să devină „de Urgență”. 

Astăzi, reprezentanții Spitalului Județean se pregătesc să marcheze un frumos moment aniversar. Este vorba despre celebrarea a 50 de ani de activitate, un moment remarcabil în istoria comunității medicale și a întregului județ Buzău. Aici, de-a lungul zecilor de ani, și-au recăpătat sănătatea numeroși pacienți, iar lista medicilor care au salvat, operând sau tratând, este impresionantă.

Era luna februarie a anului 1973, când Institutul de Proiectări și Trustul de Construcții „Carpați” demarau lucrările de construire a clădirii Spitalului Județean Buzău. Era nevoie de un spital ca de aer, căci populația orașului creștea de la un an la altul, iar asta se datora procesului de industrializare care mutase mii de familii de la țară la oraș.

Așadar, vechile spitale orășenești – Brătianu și Gârlași – deveniseră neîncăpătoare, capacitatea lor fiind extrem de redusă în raport cu populația orașului.

Se lucra în condiții grele, dar medicii salvau vieți / Sala de operaţie improvizată –  Dr. Țapov și Dr. Micipsa Popovici

Preocupările pentru construirea unui spital care să răspundă nevoilor celor aproape 500.000 de locuitori, atât cât avea județul Buzău la acea vreme, au început în anul 1971, atunci când primăria defrișează o bucată din Crâng și îi cedează terenul Ministerului Sănătății. Pe această parcelă, în 1973, va începe construcția marelui spital.

După cum se poate vedea și în fotografia de mai jos, construcția spitalului este începută în februarie 1973, șef de proiect fiind dr. arhitect Mihai Enescu, iar șef de șantier – Ion Ionescu. Coordonator al lucrărilor de la acea vreme era reputatul medic ginecolog Gheorghe Podeanu, care, ulterior, avea să devină directorul spitalului.

Un an mai târziu, clădirea spitalului era gata. În 14 luni, un trust de construcții din România, cu posibilități mult mai reduse decât cele ale companiilor de azi, reușea să predea un spital județean cu 714 paturi (astăzi are peste o mie).

Ulterior, spitalul a evoluat prin diversificarea specializărilor medicale, prin creșterea numărului de paturi și achiziţionarea de aparatură medicală, în timp ce vechile spitale –  „Gârlași” și „I.C. Brătianu” – au devenit secţii exterioare.

Acum, Spitalul Județean Buzău va celebrara a 50 de ani de activitate a Spitalului Județean de Urgență Buzău, un moment remarcabil în istoria comunității medicale și a întregului județ Buzău.

Evenimentul este  intitulat „Zilele Spitalului Județean de Urgență Buzău – 50 de ani de Medicină și Dăruire” și  va avea loc în perioada 30-31 Mai, în sala mare a Consiliului Județean Buzău.

Evenimentul este organizat de către Consiliul Județean Buzău și Spitalul Județean de Urgență Buzău și va cuprinde o serie de activități și prezentări, menite să evidențieze evoluția domeniului medical în ultimii 50 de ani, precum și perspectivele pentru viitor.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button