Știrile zilei

Fascinanta istorie a bisericuței din Parcul Crâng | Joi, buzoienii sunt așteptați aici

Joi, 7 decembrie 2023, de sărbătoarea Sfintei Mucenițe Filofteea, buzoienii sunt invitați la hramul bisericuței din Parcul Crâng. Micul lăcaș de cult de la intrarea în parc are o istorie aparte, care o face unică între bisericile de la noi.

Potrivit arhivelor vremii, în anul 1867, Buzăul a fost lovit de o secetă cumplită. Atunci, preoții și credincioșii s-au gândit să aducă moaștele Sfintei Filofteea tocmai de la Curtea de Argeș, pentru ca, prin mijlocirea ei, Cerul să trimită ploaie peste pământul clocotitor.

Se spune că, în momentul transportării raclei prin locul în care se află astăzi biserica, a început să plouă. În amintirea acestei minuni a Sfintei, aici fost ridicată o troiță, iar apoi, în anul 1922 s-a construit lăcașul de cult. Crucea din piatră ridicată acum un secol și jumătate, a rămas și astăzi în mijlocul bisericii, ca o amintire a minunii ce s-a petrecut aici.

Aseară, pr. prof. Cristian Dima, slujitor la parohia „Cuvioasa Parascheva” din Buzău, le-a adresat credincioșilor invitația de a participa la slujba hramului bisericuței din Crâng.:

„Pentru cinstirea Sfintei Mari Mucenițe Filoteea, vă așteptăm la Sfânta Liturghie, la unul dintre cele mai iubite altare ale urbei noastre, în săptămâna pe care tocmai am început-o.

Ne vom aminti de ocrotitoarea locașului de cult, de ctitori și de închinătorii de aici, mulțumind lui Dumnezeu și Sfintei fetițe pentru toate binefacerile primite în urma rugăciunii în acest loc sfințit.

Exteriorul bisericii, refăcut prin grija pr. prof. dr. Sava – Popa Gheorghe, parohul bisericii „Cuvioasa Parascheva” din cartierul 23 August.

Bisericuța aflată la intrarea în Parcul Crâng din Buzău are o poveste aparte. Arhivele vremii spun că, în anul 1867, Buzăul a fost lovit de o secetă cumplită. Atunci preoții și credincioșii au luat hotărârea să aducă moaștele Sfintei Filofteia, tocmai de la Curtea de Argeș, pentru a face cerul să plângă peste pământul pârjolit.

În momentul transportării raclei prin acest loc, a început să plouă. În amintirea acestei minuni a Sfintei, a fost ridicată o troiță, iar apoi, în anul 1922, lăcașul de cult, pentru credincioșii care se adună aici, de mai bine de un secol, să aducă rugăciuni preaiubitei Sfinte și mulțumiri pentru minunile și binefacerile primite ca roade ale rugăciunii lor.

Așa arăta bisericuța înainte de renovare.

Prin grija și susținerea materială a Parohiei „Cuvioasa Parascheva” din Buzău, prin demersuri coordonate de Părintele paroh Gheorghe Sava, biserica a fost restaurată la exterior în ultimii ani, fiind împodobită și cu frumoase mozaicuri exterioare, reprezentând pe Mântuitorul Iisus Hristos, Maica Domnului, Sf. M. Mc. Filoteea și Sf. Cuv. Parascheva, urmând a fi tencuită și repictată la interior, după uscarea și pregătirea corespunzătoare a pereților.”, a scris pr. prof. Cristian Dima pe Facebook.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. M-am vindecat de o problema gravă de sănătate,prin 2003,doar prin participarea la slujba ,într-o zi de vineri. Din ziua aceea nu am luat un medicament. Soțul meu , dintr-un ateu convins, a devenit un alt om ,o alta trăsătură de caracter. Este o biserică făcătoare de minuni, însă acea iconiță de la cruce a fost înlocuită, cineva ( nu știm cine!) poate că și-a dorit minunile numai pentru sine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button