Știrile zilei

O tonă de pește cu Anisakis, vândută la Buzău | Larva are 2 cm și poate fi văzută în organe

O tonă de pește infestat cu parazitul Anisakis a ajuns la consumatorii din Buzău, testele DSV descoperind mult prea târziu prezența acestuia. În urma controlului au mai putut fi retrase doar 25 de kilograme de pește.

Potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău, parazitul are 2 cm lungime și este uşor de observat în organe, dar dificil de vizualizat în musculatură şi în pereţii abdominali ai peştilor albi:

„Larvele sunt localizate în cavitatea abdominală şi pe viscerele abdominale în interiorul peritoneului, astfel încât se pot înlătura aproape în totalitate, odată cu peritoneul şi viscerele.”, informează DSV.

  • Unde a fost găsit peștele?

Potrivit Șansa News, o tonă de macrou posibil infestat cu Anisakis ar fi fost vândută de o pescărie din Buzău, însă agentul economic nu poate fi tras la răspundere pentru acest lucru. De altfel, firma a importat peștele și are toate documentele sanitar-veterinare în ordine, iar depistarea parazitului nu cădea în sarcina sa. Este și motivul pentru care la această pescărie nu a fost aplicată nicio sancțiune.

Conform spuselor purtătorului de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca, parazitul ar fi putut fi depistat de cel care a capturat peștele din ocean.

În baza programului strategic, inspectorii au recoltat probe și au fost constatate neconformități în ceea ce privește standardele alimentare. De exemplu, la probleme de pește a fost depistat parazitul Anisakis. Prin urmare s-a decis retragerea de pe piață a acestui produs. Din datele noastre pescăria de la care s-au recoltat probe ar fi achiziționat o mie de kilograme de pește, din import, însă cantitatea a fost vândută. Au fost confiscate 25 kg de pește la o pescărie în urma constatării unor modificări organoleptice”, informează DSV Buzău.

Parazitul se distruge prin congelare, însă acesta ar putea da tulburări la nivel digestiv, spun medicii veterinari.

Anisakidoza umană se caracterizează prin manifestările alergice, cutanate sau articulare (faza invazivă), pseudo-ulceroase (faza acută) sau dureri sau sindroame subocluzive (faza subacută). Simptomatologia debutează cu urticarie pe fond alergic şi ulterior sindrom anafilactoid asociat cu infecţii gastro-intestinale. Primele semne ale unei reacţii alergice uzuale apar în aproximativ 60-120 minute şi uneori chiar şi 6 ore, de la consumul peştelui (produselor pescăreşti) infestate.”, informează DSV Buzău.

Din motive lesne de înțeles, DSVSA nu a făcut publice numele și adresa pescăriei de la care a fost confiscat peștele, și probabil că buzoienii nu ar fi aflat nicicând de această descoperire, dacă Șansa News nu ar fi cerut mai multe detalii.
Captură ecran www.buzau.dsvsa.ro

De altfel, informația a fost strecurată succint într-un amplu material ce prezintă activitatea desfășurată de inspectorii D.S.V.S.A. Buzău în luna februarie 2024.

Unii specialiști susțin că peştele infestat cu Anisakis ar fi periculos pentru consumatori chiar dacă viermele este mort în urma procesului de congelare.

„Consumat de către om, generează Anisakidoza, boală parazitară manifestată prin tulburări gastro-intestinale, constipaţie alternată cu diaree. Dacă este o cantitate prea mare de viermi, poate produce obstrucţie, dar numai dacă viermele este viu. Este periculos şi mort, deoarece produsele acestuia determină stare de alergie, reacţii cutanate, înroşirea ochilor, eczeme”, a precizat dr. Gheorghe Cristea pentru Mesagerul Hunedorean.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Cum adica din motive lesne de inteles DSVSA nu a facut public numele pescariei ?!?!?!?!? Pai daca pestele ala imputit este periculos pentru sanatate, era primul lucru care trebuia facut, trebuia data alarma, astfel incat cei care l-au consumat sa stie si sa-si verifice starea de sanatate, iar cei care l-au cumparat si nu l-au consumat sa-l arunce dracului. Ce dracu de legi are tara asta??? La ce dracu mai exista DSVSA- ul? Pentru ce-i platim? Ca sa pastreze reputatia unor firme in detrimentul sanatatii oamenilor? Foarte bine ca nu au amendat firma, daca nu era vinovata, dar lumea trebuia sa stie. Ar trebui sanctionati cei de la DSVSA, si chiar sa li se deschida dosar penal. Cum au aparat ei sanatatea populatiei in acest caz? La puscarie cu ei si sa vina altii competenti si responsabili. Asta daca vrem o tara normala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!