Administrație

5 ani în slujba buzoienilor. La mulți ani, SMURD!

Astăzi s-au împlinit 5 ani de la înfiinţarea primului modul SMURD în cadrul ISU Buzău, începuturile acestei formaţiuni înregistrându-se încă din anul 2002 când, în dotarea Detaşamentului de pompieri Buzău a intrat autospeciala pentru descarcerare Mercedes Vito.

Viaţa unui om este darul cel mai de preţ şi trebuie apărat prin dwcorice mijloace”. Acesta este motto-ul paramedicilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, care au pus viaţa victimelor care trebuiau salvate mai presus de propria viaţă.

Cine nu tresare atunci când aude sirenele pompierilor? De la copii la vârstnici, de la oameni de afaceri la nevoiaşi, toţi au simţit, măcar o dată în viaţă, cât de importantă este munca acestor oameni, aflaţi zilnic la datorie. Alergând cu autospecialele lor într-o luptă continuă cu timpul, pentru a salva cât mai multe victime, aceşti salvatori au readus speranţă în sufletele multor oameni, în cei cinci ani de activitate.

La 06 februarie 2009, în Dispeceratul SAJ se primea primul apel de urgenţă pentru Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare. La acea dată, v4tgSMURD avea în componenţă 12 tineri subofiţeri paramedici, o autospecială pentru descarcerare şi o ambulanţă tip B1. Toţi, lipsiţi de experienţa muncii în prespital, s-au luptat pentru fiecare pacient până în ultimul moment. A venit momentul 08 septembrie 2009, când, în cadru festiv, a fost inaugurat modulul SMURD şi la Detaşamentul de pompieri Rm.Sărat, cu o ambulanţă tip B1. Au trecut cinci ani de la acel apel şi odata cu trecerea timpului şi SMURD-ul a crescut : s-a început cu 2  echipaje, iar astăzi sunt 7 echipaje(4 ambulanţe tip B1, o ambulanţă tip C1, o autospecială pentru descarcerare şi o autospecială pentru descarcerare grea), care sunt permanent pregătite să intervină şi un număr de 126 paramedici. Nu este de neglijat nici faptul că o serie de autospeciale cu care unitatea a fost dotată în ultimii ani, şi de curând prin POR 2009 – 2013 (8 autospeciale de capacitate medie şi mare, o autospecială de descarcerare grea şi o autoşenilată 8×8), au în dotarea lor accesorii pentru descarcerare şi mijloace şi aparatură de prim ajutor, membrii acestor echipaje având şi pregătirea de paramedici.

Paramedicii SMURD  sunt salvatorii noştri, sunt oamenii care intervin atunci când cineva este la limita dintre viaţă şi moarte. Au intervenţii la care lucrează ore în şir, pe timp de noapte sau zi, la lumina reflectoarelor, indiferent de câte grade sunt afară, dar îşi fac meseria ca adevăraţi profesionişti. Ca o încununare a acestor merite, în data de  22 septembrie 2009, cu prilejul aniversării a 20 ani de la înfiinţarea SMURD în România, în localitatea Tg.Mureş, paramedicii buzoieni au primit drapelul SMURD pe care cu mândrie îl poartă la toate ceremonialurile militare.

Paramedicii SMURD  au trăit momente grele când au fost nevoiţi să resusciteze rudele, prietenii, colegii sau când au pierdut pacienţi tineri şi copii. Nu a fost şi nu este uşor, dar dincolo de toate acestea au satisfacţia de a fi salvat vieţi, acolo la locul evenimentului. În tot acest timp, cadrele SMURD Buzău au devenit o echipă cu experienţă şi care poate face faţă situaţiilor dificile. Zilnic, zeci de persoane sunt asistate medical de către SMURD Buzău.

În cifre, astăzi, pompierii din cadrul ISU Buzău au cu ce să se mândrească la aniversarea a cinci ani de existenţă SMURD Buzău, aproximativ 10663 intervenţii pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă (1292 intervenţii în anul 2009, 2072 intervenţii în anul 2010, 2303 intervenţii în anul 2011, 2635 intervenţii în anul 2012, 2044 intervenţii în anul 2013, 317 intervenţii în anul 2014, până în prezent).

Din totalul celor 10663 intervenţii, 9495 au fost misiuni proprii, 62 misiuni au fost desfăşurate în cooperare cu IGAV, 122 misiuni în cooperare cu echipajele de descarcerare, 106 misiuni în cooperare cu echipa de căutare – salvare, iar 878 misiuni au fost desfăşurate în cooperare cu echipajele de stingere a incendiilor.

Echipajele SMURD transmite populaţiei că vor continua să îşi facă datoria ca adevăraţi salvatori, indiferent de riscurile la care se expun.

 

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button