Știrile zilei

A murit fiul generalului Grigore Baștan

Clubul Parașutiștilor „Șoimii Buzău” anunță trecerea la cele veșnice a ofițerului parașutist Marius Baștan, fiul generalului Brigore Baștan, care a intrat în istorie odată cu stabilirea în august 1970 a recordului național de parașutare de la 10.000 de metri, cu cădere liberă de aproximativ 7.000 de metri. Ofițerul Marius Baștan avea 65 de ani și locuia în județul Brașov.

”În seara zilei de 7 august 2020 ofiţerul paraşutist Marius Baştan, fiul primului General Paraşutist Român Grigore Baştan, în urma unui atac cerebral, a plecat dintre noi şi s-a înalţat definitiv la ceruri! Dumnezeu să-l odihnească!”, este mesajul postat pe Facebook de Clubul parașutiștilor Șoimii Buzău.

Marius este unul dintre copiii generalului Grigore Baştan, considerat părintele paraşutiştilor militari români. Pe lângă meritele de a reforma această armă de elită, Baştan a devenit un reper în istoria paraşutiştilor.

Deține recordul naţional la saltul cu o paraşută militară şi a sărit cu fiul său în braţe, Marius, pentru a demonstra cât de sigură e paraşuta inventată de el. În memoria tatălui său, Marius Baștan a înființat Fundația General Grigore Baștan, în anul 1995.

  • Salt cu parașuta, la numai cinci ani.

În copilărie, Marius Baştan a fost părtaş la un episod care i-a adus tatălui său faima. Pentru a demonstra cât de sigură este paraşuta inventată de el în 1960, generalul Baștan a decis să execute un salt cu băiatul său, Marius, în braţe, care avea 5 ani.

”Această întâmplare a declanşată o stare de agitaţie în familie. Adevărul e că tatăl meu a sărit cu Marius în braţe de la o înălţime normală, 3.000 metri. Un salt obişnuit, pe care l-a făcut nu atât pentru senzaţional, ci pentru că se impunea în momentul respectiv depăşirea unei anumite atmosfere create în unitate în urma decesului unuia dintre soldaţi. A fost un incident şi, practic, soluţia era să depăşească momentul psihologic prin demonstrarea siguranţei totale a paraşutei create de el, oferindu-şi propriul copil drept garanţie”, a declarat Valentina Baştan, fiica generalului, într-un interviu acordat publicistului Dumitru Ion Dincă.

Grigore Baștan a avut preocupări în dezvoltarea materialelor de desant, iar spiritul său de inventator și inovator a dus la realizări notabile, inclusiv prin realizarea completului de parașute BG-7M (principală) și BG-3m (de rezervă), folosite pe o perioadă îndelungată în Armata României.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close