Știrile zilei

Aproape 200 de buzoieni rămân fără loc de muncă la sfârșitul acestui an

Nu mai puțin de 190 de angajați ai Direcției de Poliție Locală Buzău își vor pierde locurile de muncă la finalul acestui an, a anunțat primarul Constantin Toma într-o emisiune la Campus TV. Decizia vine la șapte ani după ce Primăria Buzău a fost dat în judecată de polițiștii locali, moment în care s-a ales și cu organigrama blocată.

Potrivit edilului, motivul concedierii celor 190 de angajați ai Poliției Locale îl reprezintă aprobarea unei noi organigrame, care va intra în vigoare la Primăria Buzău începând cu data de 1 ianuarie 2024. În acest nou document, 190 de polițiști locali nu își mai găsesc locul:

Legea ne obligă ca până la 1 ianuarie să avem o nouă ogranigramă. În documentul care ne-a venit de la Prefectură spune foarte clar: vor fi, în noua organigramă, 129 de polițiști locali.”, a precizat primarul Toma.

În sprijinul afirmațiilor sale, edilul a dat exemplul Oradei, unde există doar 70 de polițiști locali la o populație de două ori mai mare decât cea a Buzăului.

 • Regulă: un polițist local la mia de locuitori.

Primul pas spre concedierea celor 190 de angajați a fost făcut la sfârșitul lunii noiembrie, atunci când aleșii municipali au votat un proiect de hotărâre contestat de opoziție. Mai exact, Direcția Poliției Locale va deveni instituție de interes local, urmând să treacă din aparatul de specialitate al Primarului sub autoritatea Consiliului Local Municipal.

În ceea ce privește Buzăul, spune primarul Toma, în urmă cu șapte ani erau prevăzuți 138 de polițiști locali, conform datelor deținute la acea vreme de Institutul Național de Statistică: 138.000 de locuitori. Astăzi, situația s-a schimbat, municipiul Buzău având eliberate în jur de 129.000 de cărți de identitate. Așa se face că, potrivit aceluiași principiu, municipiul nu poate avea decât 129 de polițiști locali.

 • Constantin Toma: Pierderi de 28 de milioane de euro.

Conform edilului buzoian, în urma unui proces început acum șapte ani, Primăria Buzău a pierdut în jur de 28 de milioane de euro cu salariile polițiștilor locali pe care îi concediase, dar care au reușit să anuleze decizia în instanță.

Edilul crede că acești bani puteau fi folosiți în cu totul alte scopuri:

Buzoienii au pierdut – și o spun cu toată responsabilitatea – vreo 28 de milioane de euro, care ar fi însemnat, transformat în străzi și trotuare, aproape tot Buzăul reabilitat deja.”.

Între timp, procesul dintre municipalitate și polițiștii locali  – considerat cel mai lung proces civil de la Tribunalul Buzău – va continua, iar din spusele primarului Toma, Primăria Buzău va trebui să le plătească polițiștilor locali și daune morale. Suma primită de fiecare angajat care a contestat  concedierea în instanță ar fi de aproximativ 2500 de lei.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

6 Comments

 1. De unde 129.000 de buzoieni? Abia suntem 100.000, nu 108.000 cum a ieșit la recensământ! Multe dintre actele de identitate eliberate nu mai sunt valabile! Numărătoarea este greșită.
  Ar trebui maxim 108 locali, minim niciunul!
  Cea mai bună variantă ar fi cea cu niciun local.
  Desființați locala!

 2. Ar fi trebuit desfiintati demult…. Sunt jalnici și nu-și au rostul….zici ca sunt de la Antipa… șefii sunt ?? Cel de la ordine publică plângea într-o garsonieră în Micro 3 acum are touareg și ne mai mirăm ..

 3. SAU FACUT ANGAJARI PE PILE SI NEPOTISME SUNT NUMAI UNUL SI UNU ACOLO NU AU CURAJ SA SE LEGE DE CEI CU CEFELE GROASE SUNT MINCATI DE LACUSTE

 4. Nu trebuie sa mai fie politie locala, se plimba degeaba pe banii contribuabilor . eram in statia de autobuz de la bazar, cand cineva a sarit gardutul, a calcat spatiul verde, iar politistii locali (doi la numar ) nu au avut nicio reactie .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button