EconomicȘtirile zilei

BOGĂȚII BUZOIENE: Mina de la Monteoru, o bijuterie de 5 tone de țiței pe zi, unică în Europa

[mks_col] [mks_two_thirds]

Aflată în proprietatea grupului Petrom-OMV, mina de petrol de la Sărata Monteoru  are o productie de 5 tone de titei pe zi, reprezentand 0,04% din totalul României, fiind singura mină de acest fel din Europa și a doua din lume.

Alături de statiunea balneoclimaterică, ștrandul cu apă sărată, dar și cultura Monteoru, mina de petrol este una dintre atracțiile zonei. Datorită potențialului petrolier uriaș, dar și vechimii minei, „bijuteria aurului negru” de la Monteoru a intrat în atenția celor de la wall-street.ro , care au realizat o scurtă descriere a zonei.

Situată în partea de sud-est a Subcarpatilor Curburii, între Dealurile Istritei, mina a fost inaugurată în perioada interbelică, devenind prima de acest fel din Europa. Extragerea petrolului se face prin galerii subterane, săpate la o adancime de 240 – 320 de metri, iar accesul se face prin cele două lifturi sau „colivii”, cum le numesc angajatii, în care nu pot intra mai mult de patru persoane. Cu toate că petrolul a fost observat în aceasta zonă încă din 1840, aplicarea sistemului prin galerii a început în anul 1925.

Unică în Europa, producție de 5 tone de țiței pe zi.

Producția de petrol de la mina Sărata-Monteoru se ridica, în 1870, la 5,120 de tone, o cantitate care reprezenta la acea dată 44% din producția totală a României. Astăzi, producția zilnică este aproximativ aceeași, însă reprezintă 0,04% din totalul României, de 87.000 barili pe zi. Producția a crescut în ultimul an, după ce sondele au fost curățate.În 1938, revista bilunară „Moniteur du Petrole Roumain” nota că, în urma săpării unor noi sonde în 1932, producția a ajuns până la 20 de tone pe zi, însă a scăzut din cauza faptului că s-a ajuns cu exploatarea într-o regiune aproape seacă, dar si a reducerii activității, săparea galeriilor fiind întreruptă o perioadă.Mina este unică prin tehnologia extracției. Extragerea petrolului se face prin sonde, cu ajutorul aerului comprimat, fiind folosit un tub de doi țoli, în interiorul căruia se află un tub de un țol. Astfel, aerul este pompat prin tubul mai mic, iar titeiul iese prin spatiul circular dintre cele două tuburi.
[/mks_two_thirds] [mks_one_third]Zielinski+Wladislaw+-+la+mina

 

Există un proiect prin care mina de petrol va fi inclusă în circuitul turistic, prin organizarea unui muzeu aflat în aer liber. Vor fi expuse fotografii de epocă, vagoneți de extractie, unelte de minerit, precum si macheta obiectivului petrolier.

 

poza-mina-de-petrol-monteoru

[/mks_one_third] [/mks_col]

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!