CulturăȘtirile zilei

Bani pentru salvarea unui important monument istoric

Consiliul Județean Buzău a aprobat, ieri, alocarea unor sume de bani pentru mai multe parohii din judeţ. Fondurile le sunt necesare preoților pentru efectuarea unor lucrări de întreținere și reparații la bisericile pe care le păstoresc. Cea mai mare sumă va merge către Mănăstirea Rătești, a cărei reconsolidare este vitală pentru conservarea monumentului istoric.

În total, este vorba despre 251.000 lei, bani care ajung la 16 unităţi de cult din judeţ. Cei mai mulţi bani, 86.000 lei, sunt destinați Mănăstirii Răteşti din comuna Berca pentru continuarea lucrărilor de consolidare.

De asemenea, 10.000 lei au fost alocaţi ,,Mănăstirii Cârnu” din comuna Pănătău pentru executare lucrări de reparaţii la acoperiş.

Un adevărat dezastru s-a produs la Mănăstirea Ratesti în primăvara anului 2014. Dealul de sub așezământ a început să alunece la vale cu tot cu chilii, în urma ploilor abundente. Pământul s-a căscat adânc, pereții mai multor clădiri s-au prăbușit, iar impunătoarea biserică aproape s-a dezmembrat.

Complexul arhitectural al Mănăstirii Rătești a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Buzău din anul 2015. Complexul arhitectural este format din: Biserica „Sf. Treime”, Biserica „Sf. Lazăr”, Stăreție, Turn clopotniță, Colecția muzeală și casele monahale.

Biserica actuală „Sf. Treime” a fost ridicată în 1844 de Episcopul Chesarie al Buzăului și a fost pictată inițial în frescă de N. Teodorescu și Gheorghe Tattarescu. 

Cele 40 de măicuțe existente în acel moment în Mănăstirea Rătesti au fost evacuate undeva în apropiere, sfântul lăcaș fiind imediat abandonat.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: