Utile

Când și cum schimbi ștergătoarele de parbriz

Ștergătoarele de parbriz sunt accesorii obligatorii ale unei mașini, fiind nevoie de folosirea acestora pentru curățarea parbrizului. Acestea ajută la curățarea parbrizului nu numai atunci când sunt condiții meteo de ploaie sau ninsoare, ci și atunci când parbrizul este murdar, mai ales că este extrem de important ca șoferul să beneficieze de un grad maxim de vizibilitate a drumului. Mai multe informații despre ce sunt ștergătoarele de parbriz, când trebuie acestea schimbate, precum și cum poți face acest lucru vei descoperi în acest articol.

Ce sunt ștergătoarele de parbriz și care este scopul lor?

Ștergătoarele de parbriz reprezintă una dintre cele mai importante piese cu care este echipată o mașină, aceasta fiind utilă pentru asigurarea vizibilității șoferului. Ștergătoarele permit curățarea parbrizului în combinație cu lichidul de spălare a parbrizului care este, de asemenea, obligatoriu a fi folosit, dar și menținerea parbrizului într-o stare bună pentru a vedea drumul atunci când plouă sau ninge. În acest fel, ștergătoarele devin elemente obligatorii cu adevărat importante pentru asigurarea condițiilor necesare unui condus al mașinii în siguranță.

Lamela de cauciuc cu care acestea sunt prevăzute exercită asupra parbrizului o anumită presiune, astfel încât să fie îndepărtate toate reziduurile sau apa care pot exista pe suprafața lui. Prin faptul că garantează o bună vizibilitate a conducătorului mașinii, se poate spune despre ștergătoare că asigură siguranța în timpul utilizării vehiculului atât a celor aflați în mașină, cât și a celorlalți participanți la trafic.

Tipuri de lamele pentru ștergătoare 

Există două tipuri de ștergătoare pentru parbriz din care poți alege, principala diferență dintre acestea constând în tipul lamelei cu care acestea sunt prevăzute. Este vorba despre o lamelă plată care are un aspect mai luxos, profilul acesteia fiind aerodinamic. De asemenea, acest model de lamelă pentru ștergătoare este mai silențios, lucru sesizabil mai ales atunci când parbrizul este șters la viteză mare, șterge în mod optim parbrizul și are o lamelă cu spumă de memorie care asigură o presiune ireproșabilă asupra suprafeței pe care trebuie să o curețe.

Modelul de ștergătoare cu lamele standard este ușor mai zgomotos decât celălalt, însă lama de cauciuc este extrem de rezistentă.

Când este nevoie de schimbarea ștergătoarelor de parbriz?

Aceste accesorii ale mașinii intră în categoria pieselor care se uzează destul de rapid. De regulă, durata de viață a ștergătoarelor este de aproximativ un an de zile sau 500000 de cicluri de utilizare. Pentru a ști exact când este nevoie să schimbi ștergătoarele de parbriz, este nevoie să fii atent la câteva aspecte importante.

Astfel, de o schimbare a ștergătoarelor este nevoie atunci când pe parbriz observi urme lăsate de acestea, când ștergătoarele nu pot îndepărta apa în mod eficient, când pur și simplu ștergătoarele nu mai funcționează sau când viteza acestora nu poate fi reglată.

Cum întreții în mod corespunzător un ștergător de parbriz

Pentru ca ștergătoarele de parbriz să se păstreze într-o stare cât mai bună pentru perioade cât mai îndelungate, este recomandată întreținerea corespunzătoare a acestora. Într-adevăr, cauciucul de pe lamele ajunge să se deterioreze de la frecare, dar și de la condițiile de vreme, mai ales de vreme extremă, sau de la condițiile de murdărie.

Indicat este să ștergi în mod regulat ștergătoarele, respectiv lamelele acestora cu o cârpă umedă pe care o poți înmuia în lichidul de spălare a parbrizului pe care îl folosești. În cazul în care parbrizul este foarte murdar, mai ales cu noroi, asigură-te că îl cureți înainte de a acționa ștergătoarele, altfel vei risca să le deteriorezi.

Asigură-te, totodată, că rezervorul de lichid de spălare este plin, astfel încât frecarea ștergătoarelor de parbrizul uscat să nu ducă la deteriorarea acestora. Și nu uita că nici pe stratul de zăpadă sau de gheață de pe parbriz nu este indicat să folosești ștergătoarele, pentru că este posibil ca mecanismul delicat al acestora să cedeze la presiune mare.

Cum să schimbi ștergătoarele de parbriz 

Este extrem de simplă și rapidă operațiunea de schimbare a ștergătoarelor de parbriz. Nu ai nevoie decât de lamelele pentru ștergătoare și de un set de instrumente potrivit. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi? Ridică brațul ștergătorului, scoate lamela ștergătorului uzat și pune-o pe cea nouă făcând-o să alunece ușor în locul potrivit până când auzi un clic – acest lucru arată că lama a ajuns în poziția potrivită, fermă.

Sursa:

https://autok9.ro/totul-despre-stergatoarele-de-parbriz/

https://www.autodoc24.ro/piese-de-schimb/lamela-stergator-10233

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button