Știrile zilei

Cârnații de Pleșcoi, „vedetele” standului României la „Săptămâna Verde” de la Berlin

În perioada 19-28 ianuarie 2024, la Berlin se desfășoară cea de-a 88-a ediție a expoziției „Săptămâna Verde 2024”. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale participă la această expoziție cu un stand în cadrul căruia sunt promovate produsele agroalimentare românești recunoscute la nivel național și european.  

Printre „vedetele” standului românesc se regăsesc vestiții cârnați de Pleșcoi, produse specifice județului Buzău, realizate după rețete speciale. În 2019, cârnații de Pleșcoi au devenit al şaselea produs românesc cu indicaţie geografică protejată în UE.

Anul trecut, cârnaților de Pleșcoi li s-a dedicat și un festival, desfășurat la Berca, unde au sosit turiști din întreaga regiune.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, standul României și-a propus să promoveze și să ofere spre degustare mostre din produse înregistrate pe scheme de calitate europene sau în curs de înregistrare, respectiv Magiun de prune Topoloveni –IGP, Salam de Sibiu –IGP, Telemea de Ibăneşti – DOP, Scrumbie de Dunăre afumată – IGP, Cârnaţi de Pleşcoi – IGP, Telemea de Sibiu – IGP, Caşcaval de Săveni – IGP, Salată cu icre de știucă de Tulcea – IGP, Salată tradițională cu icre de crap – STG, Plăcintă dobrogeană – IGP, Pită de Pecica – IGP, din categoria băuturilor spirtoase Indicație Geografică – Pălincă și Țuică Zetea de Medieșul Aurit, precum și produse înregistrate pe scheme de calitate naționale.

 • Babicul de Buzău, în proces de înregistrare în sistemul de calitate european.

De asemenea, printre produsele româneşti ce vor fi expuse la ediția 2024 a expoziției ”Săptămâna Verde” se vor regăsi și cele care sunt în proces de înregistrare pe un sistem de calitate european, precum: Babic de Buzău pentru dobândirea IGP, Batog deltaic de sturion pentru dobândirea IGP, Sardeluță marinată pentru dobândirea STG, dar și produse care vor urma etapele înregistrării pe un sistem de calitate european: cârnați din topor din Vâlcea, carne afumată la garniță din Vâlcea, brânză în coajă de brad de Bran, plăcintă întinsă de Pecica-Turnu, salam de Nădlac, brânză frământată de Teaca, ghiudem, batog de crap argintiu și de somn, pastramă de crap argintiu și de somn, zacuscă cu pește și diferite sortimente de siropuri, gemuri sau dulcețuri de fructe, produse de panificație și patiserie (cozonaci, cornulețe cu gem, eugenie, cereale expandate, făină etc.), produse din carne de pui, diverse sortimente de miere, alte produse ale stupului, sortimente de uleiuri presate la rece. 

Din categoria băuturilor spirtoase, România va oferi spre degustare pălincă și țuică precum şi vin alb şi roşu. De asemenea, merele și prunele afumate de Vrancea vor putea fi degustate de vizitatori.

„Reamintim că expoziția „Săptămâna Verde 2024” reprezintă atât o platformă de afaceri, cât și un festival al tradițiilor gastronomice și folclorice cu impact mediatic de anvergură în Europa, cât și pe plan mondial. În anul 2023, peste 300.000 de vizitatori au trecut pragul expoziției, 1400 de expozanți din 61 de țări, pe o suprafață de expunere de 118.000 mp.”, se mai arată în comunicatul de presă al MADR.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

2 Comments

 1. Ce comunicat idiotic, ce rușine monumentală pentru ministerul lui pește, să ignori 2 din cei 3 expozanți rahitici și care chiar au interes nu doar să plimbe fundul prin excursii…
  România este reprezentată, în categoria expozițională World Tour, de 3 entități la Grüne Woche 2024:
  1. Asociația de Dezvoltare Microregională a Comunităților Zona Sătmarului (gem, sucuri naturale);
  2. Asociatia GAL Microregiunea Somes-Codru – NGO (vinuri naturale, produse apicole);
  3. MADR, care participă cu un stand de informare privind politicile aplicate în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale (cred c[ e vorba de poze, colorate, frumoase, snopi de gr#ne, drob de sare, varză, viezure, mânz…).
  ___
  Spațiul pus la dispoziție celor trei se află în Kleiner Stern 11.2, că atât se poate. https://www.gruenewoche.de/internationale-gruene-woche/bilder/ueber-uns/gelaendeplan/igw_gelaendeplan-2023-ausschnitt_xxxldesk43-2.png
  ___
  Bulgaria participă cu 12 expozanți. Ungaria, cu 13. Moldova, cu 10.
  ___
  În timpul acesta, infailibilul brand Ținutul Buzăului vinde huse pentru smartphone pe net și o arde cu Slow Food. Foarte bine! https://www.shop.tinutulbuzaului.org/magazin
  ___
  Sursa:
  https://www.gruenewoche.de/en/about-us/exhibitor-list/#/search/v_sg=0;v_fg=0;v_fpa=FUTURE
  https://opiniabuzau.ro/foto-eveniment-gastronomic-si-turistic-tinutul-buzaului/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button