Știrile zilei

Casa Județeană de Pensii Buzău reacționează după perchezițiile de la Policlinica 23 August

După perchezițiile de luni, de la Policlinica 23 August, Casa Județeană de Pensii Buzău a transmis un comunicat de presă în care anunță că activitatea celor patru cabinete de expertiză medicală vizate funcționează normal:

„Avându-se în vedere numeroasele solicitări telefonice și verbale din partea celor interesați cu privire la modul de desfășurare a activității cabinetelor de expertiză medicală din cadrul Casei Județene de Pensii Buzău, cu sediul în incinta Policlinicii Nicolae Titulescu, vă comunicăm faptul că, începând cu data de 31.01.2024, activitatea celor patru cabinete de expertiză medicală se desfășoară în condiții normale, cu respectarea programului de lucru afișat la sediul acestora și pe site-ul instituției (www.cjpbuzau.ro).

Cu această ocazie, Casa Județeană de Pensii Buzău aduce următoarele clarificări:

Potrivit prevederilor Art. 12, Alin. (1) din HG 1229/2005, cabinetele de expertiză medicală    a capacității de muncă au subordonare după cum urmează:

–   din punct de vedere medical și metodologic, sunt coordonate de Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București (INEMRCM) București;

–  din punct de vedere administrativ, sunt subordonate Casei Județene de Pensii Buzău;

–  potrivit Statutului Colegiului Medicilor din România, din punct de vedere deontologic și profesional, activitatea medicilor este evaluată de Colegiul Medicilor.

În acest sens, precizăm că, potrivit competențelor ce le revin, medicii experți emit decizii de încadrare în grad de invaliditate conform Art. 71 Alin. (3) din Legea nr. 263/2010. Realitatea și corectitudinea datelor aparțin în exclusivitate medicilor de expertiză medicală, a căror activitate este coordonată din punct de vedere științific și medical doar de Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București, fiind un act medical care poate fi contestat, conform legii, la Comisia pentru Soluționarea Contestațiilor de la Galați sau la INEMRCM București, după caz.

În concluzie, emiterea deciziei medicale intră exclusiv în sfera de competență a medicilor de expertiză medicală și, implicit a Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă București, drept for tutelar superior.

Menționăm faptul că, potrivit competențelor ce îi revin, CJP Buzău procedează la emiterea deciziilor administrative de deschidere a drepturilor de pensie de invaliditate și plată a acestora, având la bază deciziile medicale de încadrare în grad de invaliditate emise de către medicii experți, potrivit procedurilor legale.

Casa Județeană de Pensii Buzău vă asigură în continuare că își desfășoară  activitatea în condiții optime, conform programului normal de lucru, în vederea asigurării unor servicii publice de calitate.”, este comunicatul de presă al Casei de Pensii Buzău.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

3 Comments

  1. Legea 263/2010 rivind sistemul unitar de pensii publice
    Art. 138 În aplicarea prevederilor prezentei legi, Casa Națională de Pensii Publice îndeplineşte, în principal, următoarele atribuţii:
    o) controlează activitatea de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă;
    Art. 139 În aplicarea prevederilor prezentei legi, casele teritoriale de pensii şi casele de pensii sectoriale îndeplinesc, în principal, următoarele atribuţii:
    h) controlează activitatea de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă;
    ___
    Of!!!

  2. Nu sunt în măsură să indic eu responsabilii, doar citesc și mă întreb, mai ales că la CJP Buzău sunt niște metehne istorice legat de orice, nu doar de activitatea de expertiză medicală.
    Dacă un SUBORDONAT dintr-un compartiment nu își face treaba, șeful, dacă știe, ce păzește? Dacă nu știe, de ce este șef?
    Revin, în Legea 263/2010 art 139 se spune clar, casele teritoriale (CJP BZ în cazul de față) CONTROLEAZĂ activitatea de expertiză medicală şi recuperare a capacităţii de muncă, fiind în subordine, nu că le ține inventarul la hârtie igienică sau pentru imprimante, altfel nu ar semna actele emise de acel compartiment. Nu cred că legiuitorul s-a referit prin ”a controla” în sensul de influență.
    Sigur că un economist nu are cum să aprecieze un act medical ilegal petrecut timp de ani de zile de un compartiment aflat în subordine și sub nasul lor, dar să te dezici în halul ăsta, ca instituție, de ceea ce ar trebui să ai sub CONTROL… e un foarte mic, aproape invizibil semn de întrebare.
    ___________________________________
    De exemplu Regulamentul aprobat prin HG 1.229 din 13 octombrie 2005 și invocat în comunicat, luminează mai multe aspecte:
    Art 4 (1) Activitatea de expertiză medicală a capacității de muncă se desfășoară în cadrul cabinetelor teritoriale de expertiză medicală și serviciilor de expertiză medicală județene (…) care funcționează în cadrul caselor teritoriale de pensii (…)
    Art 4 (2) Unitățile prevăzute la alin. (1) sunt singurele unități de profil abilitate să efectueze evaluarea capacității de muncă, revizuirea medicală, stabilirea incapacității adaptative și, după caz, încadrarea într-un grad de invaliditate prin decizie medicală asupra capacității de muncă.
    ___________________
    ARTICOLUL 7 (2) În cadrul caselor teritoriale de pensii se pot înființa, prin decizie a directorului executiv al casei teritoriale de pensii, comisii de avizare și verificare a încadrării în grade de invaliditate, constituite din medici experți ai asigurărilor sociale, în vederea derulării unor acțiuni de control având ca obiect corectitudinea încadrării în grade de invaliditate.
    ___________________
    Art 10 (1) Consiliul Superior de Expertiză Medicală a Capacității de Muncă reprezintă forul științific în domeniul expertizei medicale a capacității de muncă, având următoarea componență:
    c) un reprezentant al Casei Naționale de Pensii (și Asig Soc), numit prin decizie a președintelui acesteia;
    Art 12 (1) Serviciile teritoriale de expertiză medicală a capacității de muncă sunt unități fără personalitate juridică, aflate în subordinea administrativă a caselor teritoriale de pensii, coordonate (NU CONTROLATE) din punct de vedere științific și metodologic de către INEMRCM.
    Art 15 (1) În vederea realizării atribuțiilor ce le revin, serviciile teritoriale de expertiză medicală a capacității de muncă colaborează cu medicii specialiști sau medicii primari din unitățile sanitare ale sistemului de sănătate public ori privat.
    Art 15 (2) Examinările de specialitate solicitate de MEDICII EXPERȚI din cadrul serviciilor teritoriale de expertiză medicală a capacității de muncă se efectuează în mod obligatoriu de un medic specialist sau medic primar și rezultatele se consemnează într-un document medical.
    ________________
    MEDICUL coordonator al compartimentului de expertiză medicală de la Buzău, aflat în subordinea Casei de Pensii Buzău și care semnează dimpreună cu ȘEFA casei: https://cjpbuzau.ro/wp-content/uploads/2020/07/Model-notificare-neprezentare-revizuire-programata-in-starea-de-urgenta.pdf
    ATRIBUȚIILE DIRECTORULUI EXECUTIVal CJP BZ
    Art 14 alin 4-7, 19-20, 27, – https://cjpbuzau.ro/wp-content/uploads/2019/12/REGULAMENT-DE-ORGANIZARE-SI-FUNCTIONARE.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button