Știrile zilei

Cazul „Valentina” revine în actualitate. Decizie în cazul complicilor lui Cosmin Dan

Cazul „Valentina” este departe a-și fi încheiat parcursul în instanță. La mai bine de doi ani de la crima care a cutremurat România, procesul de urmărire și tragere la răspundere a vinovaților continuă să producă ecouri.

După ce autorul omorului, Cosmin Dan, a fost condamnat la 24 de ani de închisoare, anchetatorii și-au îndreptat atenția și spre cei care l-ar fi ajutat pe tânăr să comită oribila crimă. La începutul lunii martie a acestui an, N.A. și C.R.Ș. au fost trimiși în judecată pentru complicitate la omor calificat prin cruzimi.

Cu o lună înainte de primul termen, cei doi tineri acuzați că i-au procurat lui Cosmin Dan sticla cu benzină care avea să-i aducă sfârșitul Valentinei Nica scapă de controlul judiciar. Luni, 27 septembrie, magistrații buzoieni au decis revocarea măsurii controlului judiciar, măsură dispusă în cazul celor doi la începutul anului. Decizia judecătorilor nu este definitivă, ci poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare.

Dacă va rămâne definitivă, însă, cei doi buzoieni acuzați că i-au dus lui Cosmin Dan o sticlă cu benzină, deși știau că acesta se află în locuința fostei sale iubite, benzină cu care în final a fost incendiată tânăra, se vor bucura de libertate, în timp ce procesul își va urma cursul în instanță. Primul termen al procesului este programat pe 21 octombrie.

“Solutia pe scurt: În baza art.362 al.2 C.pr.pen cu referire la art.208 al.2 C.pr.pen. şi art.242 al.1 C.pr.pen., constată că au încetat temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpaţii N.A. şi C. R. prin ordonanţele nr.382/P/2019 din data de 14.01.2020 ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, şi în consecinţă revocă această măsură preventivă. Prezenta încheiere se va comunica, de îndată inculpaţilor, Biroului Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Buzău desemnat cu supravegherea inculpaţilor, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Direcţiei Generale de Paşapoarte şi Poliţiei de Frontieră Române. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 27.09.2021.”

Pe 5 martie, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au înaintat instanței dosarul de cercetare în care Radu Clonț și Alexandru Naum sunt acuzați de complicitate la omor în cazul asasinării cu bestialitate a Valentinei Nica, în dimineața zilei de 23 februarie 2019. Cei doi riscă ani grei de închisoare, limita de pedeapsă fiind detențiunea pe viață sau închisoarea de la 15 la 25 de ani.

Acuzarea se bazează pe o serie de probe și mărturii care i-ar putea incrimina pe cei doi tineri, aflați alături de Cosmin Dan în noaptea în care acesta i-a dat foc fostei sale iubite în apartamentul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu. Cea mai importantă dintre mărturii ar fi cea a minorului Antonio Măcelaru, astăzi în vârstă de 16 ani, care ar fi povestit cu lux de amănunte despre discuțiile telefonice ale lui Cosmin Dan cu prietenii săi, inclusiv momentul în care acesta le-a cerut la telefon benzină cu scopul precis de a o incendia pe Valentina.

În urmă cu doi ani, o crimă petrecută în miez de noapte îngrozea România. Cosmin Dan, un tânăr de 21 de ani, din Buzău, își omora prin incendiere fosta iubită, pe Valentina Nica, de teamă ca aceasta să nu îi strice relația cu iubita actuală. Crima s-a produs la etajul nouă al unui bloc de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, în apartamentul Valentinei Nica. Vecinii au auzit zgomote, dar au ieșit abia când fumul și flăcările au inundat scara.

Ancheta crimei a durat mai bine de patru luni, încheindu-se cu un singur vinovat: Cosmin Dan. Anul trecut, acesta și-a aflat sentința: 24 de ani de închisoare și plata daunelor morale în valoare de 150.000 de euro către părinții fetei.

Încă de la început s-a susținut faptul că în apartament se mai aflau și alte persoane, iar cercetările aveau să confirme acest lucru. Din rechizitoriul procurorilor a reieșit că autorul și-a rugat doi prieteni – alături de care petrecuse la un club din București – să îi aducă benzină, pentru a-i da foc Valentinei. Dacă vor fi găsiți vinovați, cei doi riscă ani grei de închisoare.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: