Utile

Ce aduce anul 2024? – RCA mai scump, amenzi usturătoare și reguli noi în trafic

În 2024 există multe schimbări pentru șoferi. Desigur majoritatea dintre ele nu sunt chiar motive de bucurie având în vedere faptul că ele includ prețuri mai mari la RCA, amenzi incredibile și sancțiuni mari pentru infracțiunile în trafic, dar și schimbări ce se referă la traficul rutier.

Indiferent de ceea ce vor șoferii, ei trebuie să fie conștienți de aceste modificări din 2024.

Semne și reguli noi în trafic în 2024

În România s-a introdus un nou concept de sens giratoriu turbo, care este frecvent pe străzile din alte țării europene – precum Belgia, Franța și Germania. Motivele introducerii lui sunt:

  • De a optimiza regulile de circulație în astfel de intersecții
  • De a oferi un flux cât mai fluent de trafic
  • De a rezolva problema în care traficul auto, motocicliștii și bicicliștii pot traversa în sensul giratoriu fără a se pune în pericol.

Șoferii trebuie să aleagă banda de circulație înainte de a intra în cerc, este vorba despre banda care îi va duce spre ieșirea dorită. Traficul va fi astfel mai fluent și mai sigur, se va face sortarea traficului la intrări, iar sensul giratoriu va putea găzdui mai multe vehicule comparativ cu un sens giratoriu clasic. Acest sens giratoriu turbo este deja utilizat în Timișoara.

O schimbare neașteptată este promovarea mașinilor electrice, care a început din 2023. Șoferii trebuie să fie pregătiți din timp, pentru că se preconizează prețuri mai mari la combustibili pe viitor, la benzină și la motorină, instalarea taxei pe CO2.

Șoferii trebuie să știe și faptul că anvelopele pentru toate anotimpurile trebuie să aibă pe laterale simbolurile speciale în relief, în anul 2024. Se va pune accent pe simbolurile de pe anvelope, care dacă lipsesc pot duce la sancțiuni cu amenzi pentru șoferi. În Noul Cod Rutier din 2024 se prevede utilizarea anvelopelor de vară și de iarnă, însă în anumite condiții:

  • Acestea să nu aibă un grad de uzură ridicat
  • Anvelopele de iarnă să ofere o aderență optimă la temperaturi scăzute
  • Anvelopele cu simboluri M și S, sau M+S, M&S, M.S. trebuie să fie în conformitate cu legislația rutieră națională.

Șoferii care circulă cu anvelope uzate pot fi sancționați de agenții de Poliție cu amenzi care ajung la 3.300 de lei. De asemenea, amenzile sunt la fel de mari dacă șoferii circulă cu anvelope de vară în perioada când drumurile sunt acoperite cu polei, gheață, zăpadă.

Prețurile la RCA cu 6% mai mari, iar amenzile pentru lipsa RCA cresc de 5 ori

În România, orice șofer este obligat să aibă o poliță RCA valabilă. Aceasta este necesară pentru a acoperi daunele provocate unor terți implicați într-un accident cauzat de șofer. Uneori daunele sunt foarte mari și lucrurile se pot complica. Cert este că sunt motive sufiente pentru care această poliță RCA să fie obligatorie.

Din luna ianuarie 2024 prețurile la RCA au crescut cu cel puțin 6%, pentru că a expirat măsura plafonării stabilită de Guvern anul trecut din cauza falimentaului Euroins.

În 2024 se preconizează și o creștere a amenzilor pentru șoferii care conduc mașinile în trafic fără poliță RCA. Acestea sunt în prezent cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, dar vor crește în acest an la 5.000 de lei, conform unui proiect de lege din Parlament, prezentat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care se dorește a fi aprobat.

Șoferii români pot cumpăra acum cel mai ieftin RCA pentru 2024 dacă analizează bine recenziile companiilor de asigurări și se conving că aleg una care le va oferi o asigurare bună. Asta înseamnă să aleagă o asigurare convenabilă ca preț, dar care să le ofere și avantaje cu privire la daunele pe care le va acoperi polița. Doar așa vor face economie de timp, bani și în plus, se vor bucura de o experiență de șofat lipsită de stres și griji.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!