Utile

Ce analize și investigații sunt recomandate periodic?

Pentru a-ți păstra o sănătate bună și pentru a funcționa la parametri optimi ar trebui să faci analizele și investigațiile care sunt recomandate periodic. Aproape orice afecțiune care este depistată din timp este mai ușor de combătut. Chiar dacă ai un orar foarte încărcat, sănătatea ar trebui să fie una dintre prioritățile tale.

Ce investigații și analize ar trebui să faci periodic?

Printre analizele pe care ar trebui să ți le faci periodic se numără hemograma, analizele pentru ficat și rinichi, probele de coagulare și de inflamație, profilul metabolic, ecografia abdominală, EKG-ul, sumarul de urină.

De asemenea, ținând cont de faptul că în top 3 al cancerelor la femei se situează și cancerul la sân, doamnelor li se recomandă să efectueze și o ecografie mamara cluj. Este dovedit faptul că o astfel de investigație regulată reduce mortalitatea prin cancer la sân cu în jur de 30% pentru că ajută la depistarea precoce a leziunilor.

Și pentru că expunerea la soare și utilizarea cabinetelor de bronzat au crescut considerabil, ar fi bine dacă ai face o vizită și la dermatologie cluj pentru examinarea alunițelor și nu numai.

Ce afecțiuni pot fi diagnosticate în urma unui control dermatologic?

Nu de puține ori un dezechilibru la nivelul pielii poate fi doar o manifestare a unei afecțiuni interne. În urma consultației, un specialist îți poate spune dacă este cazul să te îndrepți și către specialiștii din alte arii medicale.

Există o serie întreagă de afecțiuni care pot fi diagnosticate și pentru care poți primi tratament în urma unui control dermatologic: herpes, veruci, papiloame, acnee, psoriazis, urticarie, tumori cutanate.

Dacă ai un risc ridicat de apariție a cancerului de piele, atunci vizita la dermatolog ar trebui să fie o obișnuință pentru tine. Pe lângă examinările uzuale, poți vizita un dermatolog și dacă observi o modificare din punct de vedere a formei, dimensiunii sau a culorii unei alunițe de pe corpul tău. Un specialist poate îndepărta parțial sau total țesuturile suspecte și poate face o examinare la microscop pentru a stabili prezența unor celule canceroase.

Nu lăsa sănătatea ultima pe listă și mergi regulat la controale. Dacă aștepți să apară simptome, manifestări ale anumitor probleme, s-ar putea ca tratamentul și recuperarea să fie mai dificile. În plus, chiar dacă nu ai probleme de sănătate pe moment, în urma controalelor regulate vei afla de ce ar trebui să te ferești ca să rămâi sănătos.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Eu sunt in situatia in care am un medic de familie ca oricare altii, adica nu se tine de programari, face figuri la orice solicitare, nu se implica etc. Asa ca de multe ori am ales sa trec peste „trimitere” si sa platesc. Acum, am descoperit ca exista abonamente la clinici private. Suma e ok, zic eu, undeva la 750 lei/an abonamentul standard, care include analize uzuale gratuite, trei controale de specialitate si restul fel de el de reduceri la alte analize specifice. Totul fara trimitere. La unii primesti si servicii stomatologice. Inca nu stiu ce sa aleg, pentru ca cei care ofera aceste abonamente sunt clinici private MARI, care colaboreaza in oras cu fel de fel de clinici mai mici. As aprecia o documentare pe tema asta si cam care-i stadiul la noi, recoamndari, sugestii, probleme. Bine, ma voi interesa si singur…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button