ARTICOLUL ZILEIȘtirile zilei

Ce se află, DE FAPT, sub platoul din Piața Dacia

Este cunoscut deja faptul că zona centrală, cea din jurul străzii Cuza Vodă, reprezintă nucleul vechi al orașului nostru. De-a lungul secolelor, aici au trăit negustorii, care și-au construit case și prăvălii, astăzi îngropate sub betonul noilor construcții începute în anii ’60. Timpul a trecut și a acoperit urmele vechii așezări, însă legendele nu au încetat să circule.

De-a lungul timpului, Buzău a avut parcă soarta eroului din basm, nevoit să îndure cele mai grele probe și pedepse pentru ca apoi să se ridice victorios asupta vrăjmașilor. Nu întâmplător Buzău poartă pe stemă simbolul Păsării Phoenix: distrus de către turci și tătari în mod repetat, măcinar de conflicte armate, Buzăul a fost reconstruit, renăscând, practic, din propria-i cenușă.

Conform unei legende care a început să circule printre buzoieni, locuitorii orașului ar fi găsit o soluție ingenioasă pentru a se pune la adăpost în cazul unor invazii și ar fi construit rute de scăpare. Conform legendei, în subteran ar exista numeroase tuneluri ce duc în diferite zone ale orașului, în caz că invadatorii vor ataca din nou.

Recent, muncitorii de pe șantierul din Piața Dacia ar fi descoperit vechi fundații și beciuri ale unor clădiri, fiind nevoiți să oprească lucrările până când vor obține avizul Muzeului Județean. Nu este prima descoperire de acest fel. În luna iunie, muncitorii au dat peste fundațiile unor clădiri din perioada interbelică, distruse de către comuniști.

Luna trecută, primarul Constantin Toma a anunțat că zona de centru a Buzăului stă pe un vechi cimitir, motiv pentru care parcarea subterană de la „Sfinții Îngeri” nu mai poate fi realizată. Nefiind descoperite oseminte, teoria cimitirului nu a fost confirmată încă de specialiștii Muzeului Județean, însă este foarte probabil ca unul dintre primele cimitire ale Buzăului să fi existat în jurul „Bisericii din pădure”, așa cum era denumită biserica „Sfinții Îngeri” acum câteva sute de ani.

Așadar, până la această oră, putem ști cu certitudine că, sub platoul din Piața Dacia, zac îngropate rămășite ale vechilor locuințe și prăvălii din secolul trecut și de mai devreme. Unele dintre ele au fost demolate de municipalitate din cauza faptului că erau insalubre, în timp ce altele au au fost făcute una cu pământul de comuniști, la sistematizarea din anii ’60.

Între timp, lucrările din Piața Dacia continuă, iar primarul Constantin Toma crede că proiectul se va finaliza în prima parte a anului viitor.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!