Știrile zilei

„Cel mai frumos cadou de sărbători” | Case noi, construite pentru copiii cu dizabilități

Viața a fost nedreaptă cu ei și nimeni nu le poate înțelege pe deplin suferința, deoarece nu sunt în pielea lor. Datoria celor din jur este însă de a se mobiliza, în încercarea de a le face suferința mai ușor de suportat.

Peste o sută de copiii cu dizabilități, aflați în sistemul de protecție socială, vor beneficia de un loc în care să se dezvolte și să trăiască în armonie. Consiliul Județean Buzău anunță că a finalizat proiectul înființării Complexului de Servicii Comunitare nr. 9, de care vor beneficia 138 de copii.

Pe 1 octombrie 2022, centrul clasic de plasament denumit „Centrul rezidenţial pentru copilul cu handicap nr.9 Buzău” a fost închis. Pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor oferite copiilor aflați în sistemul de protecție socială, DGASPC Buzău a implementat două mari proiecte de infrastructură: „Casă nouă, în drumul spre acasă” și „Servicii sociale pentru un viitor mai bun”.

Concret, este vorba despre construirea a patru case de tip duplex și a unui centru de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, de care vor beneficia 134 de minori.

În prezent, Complexul de servicii comunitare nr. 9 Buzău are în structură 4 case de tip familial („PIATRA SOARELUI”, „PIATRA LUNII”, „OCHI DE TIGRU”, „OCHI DE ȘOIM”)  și un Centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități „ONIX”.

Recent, președintele Consiliului Județean Buzău a vizitat centrele în care deja locuiesc și se recuperează copiii, opinând că finalizarea proiectelor reprezintă cel mai frumos cadou de sărbători:

Potrivit datelor furnizate de reprezentanții Consiliului Județean, Complexul de Servicii Comunitare nr. 9 Buzău a fost înființat în cadrul a două proiecte:

1.) „Casă nouă, în drumul spre acasă”, cod smis 120132 (POR 8.1/8.3/grup vulnerabil “copii”)

Obiectivul general al proiectului : Îmbunătăţirea calităţii infrastructurii serviciilor sociale oferite de către D.G.A.S.P.C. Buzău, prin  închiderea centrului clasic de plasament „Centrul rezidenţial pentru copilul cu handicap nr.9 Buzău” (C.R.C.H. nr. 9 Buzău) şi identificarea celor mai bune alternative, care să permită asigurarea bunastratii, dezvoltarea deplină şi armonioasă a benficiarilor de măsură de protecţie.

Obiectivele specifice ale proiectului:

a.) dezvoltarea unor servicii de specialitate, adresate copiilor beneficiari de măsură de protecţie în cadrul fostului Centrului rezidenţial pentru copilul cu handicap nr. 9 Buzău, prin crearea a 2 case duplex tip familial, cu o capacitate totală de 48 copii (4×12 beneficiari), structuri care să poată oferi servicii de calitate adaptate nevoilor acestora;

b.) înfiinţarea unui Centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, cu o capacitate de 90 beneficiari, prin reabilitarea / modernizarea unui imobil aflat în administrarea D.G.A.S.P.C. Buzău;

Grupul ţintă al proiectului este constituit din următoarele categorii de beneficiari:

Beneficiari direcţi: 48 copii cu dizabilităţi care vor beneficia de rezidenţă în cadrul a 2 case duplex tip familial; 90 copii cu dizabilităţi care vor beneficia de servicii în cadrul Centrului de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, copii în familie.

Valoarea totală a Contractului de finanțare 4528484,29 lei, din care contribuția proprie 90569,68 lei, reprezentând 2% din bugetul eligibil.

Contractul de finanţare a fost semnat la 26.03.2019, dată de la care proiectul se află în implementare până la 28.02.2023.

2.) „Servicii sociale pentru un viitor mai bun”, cod smis 129087 (POCU/AP4)

Obiectivul general al proiectului: Asigurarea tranziţiei de la servicii de îngrijire instituţionalizate către servicii la nivelul comunităţii.

Obiectivele specifice ale proiectului

  1. dezvoltarea unui serviciu social de tip rezidenţial în cadrul a 4 case de tip familial pentru 48 copii/ tineri, fosti beneficiari de măsură de protecţie în cadrul CRCH nr. 9 Buzău;
  2. dezvoltarea unui serviciu social de îngrijire de zi în comunitate organizat ca şi centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi, cu o capacitate de 90 de beneficiari;
  3. dezvoltarea reţelei de asistenţi maternali profesionişti prin recrutarea, evaluarea şi atestarea a 10 persoane interesate de această profesie (din care, 5 din mediul rural).

Grup țintă

Proiectul se adresează unui grup ţintă format din 110 persoane din care: 48 copii/ tineri instituţionalizaţi în cadrul centrului CRCH nr. 9 Buzău, prin tranziţia către 4 case de tip familial, serviciu rezidenţial care oferă îngrijire de tip familial; 42 copii expuşi riscului de separare de familie şi cei 48 de beneficiari ai caselor de tip familial ce vor beneficia de servicii de recuperare/ reabilitare în cadrul unui centru de zi de recuperare pentru copii cu dizabilităţi; 10 copii instituţionalizaţi în cadrul CRCH nr. 9 Buzău ce vor beneficia de măsură de protecţie la asistent maternal profesionist; 10 asistenţi maternali profesionişti.

Valoarea totală a Contractului de finanțare este 5.301.608,93 lei, din care contribuţie proprie 106.032.18 lei reprezentând 2% din valoarea eligibilă.

Contractul de finanţare a fost semnat la 16.06.2020, dată de la care proiectul se află în implementare, până la data de 31.12.2023.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button