Știrile zilei

Certificatul verde, obligatoriu la stat. În 30 de zile de la suspendare, angajatul este dat afară

Treaba e simplă: Te vaccinezi sau rămâi fără serviciu. Exceptate sunt institutiile din cadrul autorității judecătorești și unitățile în care își desfășoară activitatea mai puțin de 50 de persoane simultan.

În această seară, comisiile Senatului au aprobat introducerea certificatului verde pentru angajații de la stat. Documentul va fi obligatoriu în toate instituțiile din România. Decizia finală aparține plenului Senatului.

Dispozițiile privind certificatul verde se aplică autorităților, instituțiilor publice și de interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Printre domeniile incluse în proiect sunt educația, sănătatea, dar și Parlamentul. Prevederile nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.

Certificatul verde va fi obligatoriu pe perioada stării de alertă. Obligativitatea va intra în vigoare la 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

În cazul obținerii certificatului verde prin testare, costul testului revine angajatului. Excepție vor face persoanele care au contraindicații medicale și nu se pot vaccina, testarea lor fiind plătită de angajator.

Pentru cei care refuză să arate certificatul verde se suspendă de drept contractul de muncă, fără plata drepturilor salariale, pentru o perioadă de 30 de zile. Dacă după cele 30 de zile, dacă angajatul nu prezintă certificatul verde, va fi dat afară.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

4 comentarii

 1. SENATUL A RESPINS DICTATURA BIG PHARMA – In ciuda vointei premierului demis Florin Citu, Senatul a respins introducerea obligativitatii detinerii certificatului verde COVID-19 pentru accesul la munca al personalului medical, angajatilor Statului si privatilor care lucreaza in birouri cu peste 50 de persoane. La un vot strans, senatorii au reusit sa evite calcarea in picioare a dreptului la munca. Streinu Cercel: „Generam discriminare prin vaccinare. Ne-a luat Dumnezeu mintile?”
  SCRIS DE: VALENTIN BUSUIOC | pdf | print

  27 octombrie 2021 15:37
  Vizualizari: 3119
  Romanii au scapat ca prin urechile acului de monstruosul proiect de lege prin care regimul Iohannis-Citu-Arafat urmareste sa faca vaccinarea obligatorie, conditionand dreptul la munca de prezentarea asa-numitului „certificat verde” sau „certificat digital”. Miercuri, 27 octombrie 2021, initiativa de act normativ a picat in plenul Senatului la numai doua voturi diferenta.

  Chiar daca au fost exprimate 67 de optiuni in favoarea proiectului de lege si 60 impotriva lui, ar fi fost nevoie de 69 de voturi, ca majoritate pentru legile organice: jumatate plus unu din numarul total al senatorilor, iar nu jumatate plus unu din totalul celor prezenti la sedinta de vot.

  Subliniem ca guvernarea PNL a fortat introducerea obligativitatii detinerii certificatului Covid-19 pentru accesul la munca, in ciuda faptului ca pana acum Comisia Europeana nu a emis nicio directiva prin care sa impuna acest certificat ca o masura de sanctionare a persoanelor care nu se supun dispozitiilor guvernamentale si nu aleg sa se vaccineze.

  Gasiti la final anexate atat forma initiala a proiectului (semnat de 11 deputati si senatori de la PNL si UDMR), cat mai ales raportul de admitere emis de catre Comisia juridica si cea pentru sanatate a Senatului, raport ce contine aberantele amendamente introduse de catre premierul Florin Citu si ministresa Muncii, Raluca Turcan.

  Adrian Streinu-Cercel: „Generam discriminare prin vaccinare”

  In cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului pe acest proiect legislativ, o interventie, credem noi, extrem de buna a avut senatorul PSD Adrian Streinu-Cercel, care a opinat ca o astfel de lege va avea unele consecinte, intrebandu-se retoric daca, nu cumva, un astfel de proiect este mai degraba „o fractura de logica”:

  „Sunt de acord ca trebuie luat anumite masuri, dar in privinta acestei legi este gresita conceptual. Persoanele vaccinate si nevaccinate se pot infecta. Noi suntem cei care generam discriminare prin vaccinare. Si asa au fost nevaccinisti care au creat probleme. Pacat ca nu ne gandim la oameni si nu ne gandim la rezolvarea acestei probleme. Toata vara nu s-a facut niciun demers ca spitalele sa fie pregatite, nu s-a facut nicio achizitie de medicamente. PSD va vota impotriva acestui proiect de lege. In contextul in care vom vota aceasta lege trebuie sa ne gandim la consecinte. Nu e fractura de logica sa venim cu un astfel de proiect, in plina pandemie? Ne-a luat Dumnezeu mintile si nu mai intelegem nimic? Eu am propus sa stam la masa si sa discutam.

  Noi avem un procent de circa 60% din populatie care s-a infectat cu SARS-CoV-2, au facut o infectie asimptomatica, nu figureaza nicaieri si nici nu se pot înregistra pe platforma, prin determinarea anticorpilor din deget. Este un test extrem de simplu, care poate fi facut de medicul de familie si medicul ar fi putut sa aiba posibilitatea sa urce aceste persoane pe platforma, pentru a beneficia de certificat verde”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: