Știrile zilei

Cine este noul Cetățean de Onoare al municipiului Buzău

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal din data de 25 aprilie 2024 figurează, prntre altele, proiectul de hotărâre nr. 104 din 15.04.2024 privind conferirea titlului de “CETĂŢEAN DE ONOARE AL MUNICIPIULUI BUZĂU” domnului Dumitru Mănoiu.

Potrivit proiectului, Dumitru Mănoiu, doctor inginer, profesor şi expert in Inginerie Chimică, s-a născut la 29 aprilie 1947, în satul Tega, comuna Pănătău, judetul Buzău. A urmat școala primară în satul natal, Liceul „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Buzău și Facultatea de Chimie Industrială din cadrul Institutului Politehnic București, pe care a absolvit-o cu Magna Cum Laude în 1970. În anul 1979 a obținut titlul științific de Doctor în Inginerie Chimică la Tokyo Institute of Technology, unde devine și profesor asociat. În 1996, la Universitatea din Barcelona, obține diploma de Expert în Management.

A funcționat ca cercetător științific și apoi cercetător științific principal la Institutul de Cercetări pentru Rafinării și Petrochimie Ploiești, unde a fost președinte de Consiliu Științific și șef Secție Cercetare Catalizatori și Procese Catalitice, institut unde a obținut cel mai înalt grad științific, cel de Cercetător Științific Principal Gradul l.



A fost Director General la Rafinăria Vega, apoi succesiv, Director Cercetare-Dezvoltare, Director General, Vicepreședinte și Administrator al Grupului ROMPETROL (cel mai mare grup cu capital privat din România).

În anul 2008 a devenit Director General și Vicepreședinte la compania multinațională Marine Resources Exploration International B.V., unde a pus bazele unei activități de pionerat în lume, respectiv de explorare, extracție și prelucrare a resurselor energetice alternative de pe fundul Mării Negre.

A descoperit noi resurse minerale de importanță economică excepțională și a elaborat cel mai mare proiect european din domeniul energetic și chimico-metalurgic, cu 8 brevete noi. În paralel a fost atât profesor asociat la Universitatea din Ploiești, Universitatea Politehnică București și Tokyo Institute of Technology, cât și consultant și coordonator național și internațional pentru numeroase programe de implementare, modernizare și restructurare în industria de prelucrare a țițeiului și petrochimie, producția de carburanți sau biocarburanți și catalizatori industriali.

Este membru ales al: Japan Zeolite Association; International Zeolite Association; European Catalyse Society; Societatea Română de Cataliză și membru al New York Academy of Sciences.

Pentru activitatea de cercetare inovativă în diverse domenii și a meritelor sale ștințifice, a fost ales Expert UNESCO în Inginerie Chimică, i s-a acordat trofeul „Sun of Gold to Excelente”, titlul de Man of the Year and Medal of Honor acordat de International Biographical Centre Cambridge, Anglia și este inclus în Dicționarul „Cei mai renumiți intelectuali ai secolului XX”, editat de către International Biographical Centre Cambridge-Anglia.

Este autor și coautor a peste 100 de studii și comunicări ștințifice și a elaborat 35 de brevete.

„Având în vedere cele de mai sus, propun spre dezbatere și aprobare proiectul de hotărâre ataşat.”, se arată în documentul primăriei.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button