Știrile zilei

CIVILIZAȚIE | Buzăul are încă 11 platforme de gunoi îngropate

Primăria și RER SUD au inaugurat astăzi un lot de 11 platforme de gunoi îngropate, amplasate în mai multe zone ale municipiului. Proiectul de modernizare prevede încă 12 platforme până la sfârșitul anului.

Anul trecut, autoritățile au montat experimental trei platforme de gunoi îngropate. Rezultatele foarte bune i-au determinat pe cei doi parteneri, Primăria Buzău și RER SUD, să extindă acest tip de colectare a gunoiului și să își propună ca, până la sfârșitul anului, să mai monteze încă douăsprezece.

„Sperăm ca, în următorii doi ani, tot Buzăul să îl avem acoperit cu astfel de platforme, care s-au dovedit extrem de eficiente, care exclud și situațiile urâte, cu câini care intră în platformele de gunoi de suprafață și cu oameni care caută prin gunoaie”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

O platformă îngropată costă în jur de 8500 de euro, însă conceptul face toți banii. În felul acesta, depozitarea gunoiului nu mai reprezintă o corvoadă nici pentru locatari și nici pentru angajații care vin să ridice gunoiul. Mai mult decât atât, modelele montate vineri sunt prevăzute cu o pedală care acționează capacul pubelei, astfel încât utilizatorul nu mai este nevoit să îl ridice cu mâna.

Cele 11 platforme au fost montate pe strada Traian Vuia (1), în Piața Teatrului (1), în Micro III (1), în Micro XIV (2), în cartierul Obor (3) și pe strada Frăsinet (3). După montarea celor 12 platforme până la finele anului, un sfert din oraș va fi deservit de acest concept.

„La ora actuală, cam 25 la sută din totalul platformelor din oraș – dacă le punem la socoteală și pe cele 12 care vor fi finalizate până la sfârșitul anului – sunt îngropate. Ca element de noutate, am introdus extragerea biodegradabilului din deșeurile menajere, pentru că la anul vrem să facem o stație de compost (…) Dacă la case deja am finalizat proiectul de colectare a vegetalelor separat, cu pubela maro – din 2016 și până în prezent am distribuit 8.000 de pubele maro la toate casele cu care avem contract – vom începe la platforme, la asociații, ușor-ușor, extragerea biodegradabilului din deșeuri menajere.”, a precizat directorul general al RER Sud, Liviu Mocanu.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button