ARTICOLUL ZILEIȘtirile zilei

Clipe de groază, trăite de locuitorii orașului Nehoiu

Aseară, zeci de familii din orașul Nehoiu au trăit moment de groază din cauza unui urs care s-a plimbat, minute în șir, pe DN 10, ajungând apoi și în zonele locuite. Oamenii au fost sfătuiți să rămână în case și să nu încerce să se fotografieze sau să hrănească sălbăticiunea.

Marți, în jurul orei 21:00, un mesaj RO-ALERT a fost emis pentru locuitorii din Nehoiu, în legătură cu pericolul generat de apariția unui urs în zona satului Păltineni. Printr-un mesaj primit pe telefoanele mobile, locuitorii au fost sfătuiți să evite zona, să rămână în locuințe să nu cumva să încerce să se fotografieze cu animalul sau să îl hrănească:

A fost semnalată prezenţa unui urs în localitatea NEHOIU-Paltineni pe strada Pietrei. Evitati zona, rămâneţi în locuinţe! Păstraţi distanța față de animal şi nu încercați să vă fotografiați cu acesta sau să îl hrăniți. Fără să vă expuneți pericolului protejati animalele din gospodărie. ISU BUZAU. The presence of a bear was reported in NEHOIU Paltineni/ Pietrei street.” a fost mesajul primit prin RO-ALERT.

La fața locului au ajuns mai multe echipaje de poliție și jandarmi, care au asigurat zona. Până la sosirea lor însă, oamenii fost cei care au încercat să îndepărteze pericolul, forțând animalul să se retragă spre zonele nelocuite. După o goană pe DN 10 și pe ulițele din Păltineni, ursul a dispărut printre copaci și s-a reatras pe dealuri.

  • DN 10, locul preferat al urșilor înfometați.

Atrași de miros, urșii coboară din pădure în căutarea celei mai facile surse de hrană. Urșii sunt hrăniți ocazional de către turiști, însă acest comportament este dezaprobat de experți. Mai mult, întâlnirea cu ursul este de evitat chiar dacă, aparent, animalul este pașnic.

Pe DN 10, aparițiile urșilor sunt tot mai dese. Șoferii opresc, îi filmează și postează imaginile pe Facebook, spre amuzamentul celorlalți. Unii, mai curajoși, se încumetă să coboare și să hrănească animalele sălbatice, gest care îi poate costa viața.

Chiar dacă aparițiile lor sunt tot mai dese și numeroși oameni trăiesc, lucrează şi îşi petrec timpul liber în zonele populate de urși, este bine de evitat bine de evitat orice contact cu aceste animale. Pentru că, la final, din această confruntare el va fi întotdeauna cel care va învinge.

Site-ulGreen Report are o serie de recomandări pentru cei care ajung în apropierea urșilor:

Dacă vedeţi un urs de la distanţă:

    • Respectaţi necesitatea spațiului de care ursul are nevoie. Întoarceţi-vă şi părăsiţi zona.

Dacă, neașteptat, ajungeți în apropierea ursului:

    • Opriți-vă! Evaluaţi situaţia;
    • Ursul se apără când îşi protejează puii sau mâncarea;
    • Rămâneţi calmi. Nu fugiţi. Arataţi-i că sunteţi om, vorbind încet sau dând din mâini. Miscaţi-vă în direcţia din care bate vântul, astfel incât ursul să vă simtă mirosul. Nu înghesuiţi ursul! Lăsaţi-i o zonă de scăpare şi el va pleca;
    • Ursul poate fi agitat şi stresat, plescăind din fălci, lovind pământul în timp ce pufăie. Urmăriţi cu privirea reacţiile ursului, dar evitaţi să îl priviți direct în ochi;
    • Ursul poate încerca să vă intimideze. De obicei, se ridică în doua labe, amenințător. În limbajul ursului, înseamnă că vă atenționează să nu  mai înaintaţi pe teritoriul lui;
    • Daca un urs atacă, totuşi, în cazul unei întâlniri neașteptate, ar trebui să vă intindeţi cu burta în jos şi cu picioarele uşor depărtate. Strângeţi-vă mâinile în jurul capului. În poziţia asta, vă veţi proteja faţa şi gâtul. Rămâneţi nemişcat.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button