Știrile zilei

Comuna din Buzău cu CEI MAI PUȚINI locuitori

Zilele trecute au fost făcute publice rezultatele provizorii ale recensâmântului populației și locuințelor, desfășurat în 2022. La o privire generală, se poate constata că doar trei localități din 87 au înregistrat creșteri ale numărului de locuitori, în timp ce restul au pierdut între 32% și 10% din populație.

Scăderea numărului de locuitori, care urmare a fenomenului migrației, a condus la depopularea masivă a unor localități din mediul rural. De pildă, în județul Buzău există o comună care a ajuns să numere doar… 315 locuitori. În 2011, comuna Pardoși avea 453 de locuitori, iar în cei 11 ani scurși  de la recensământ a mai pierdut 138 de suflete.

Cu toate acestea, comuna Pardoși are primărie, consiliu local și instituții ale statului, ca orice altă comună din județ.

Pardoși nu este singura comună aflată în această situație. Mărgăritești are 478 de locuitori, asta după ce a pierdut 219 suflete în cei 11 ani dintre recensăminte. Valea Salciei are 529 de rezidenți, iar comuna Cănești numără 623 de locuitori.

La popul opus se situează „campioana” județului Buzău, comuna Mărăcineni, care a înregistrat cea mai mare creștere între cele două recensăminte: de la 8279 de locuitori, cât avea în 2011, la 9653 de locuitori.

Cele 16,60 de procente câștigate de Mărăcineni reprezintă cea mai mare creștere a unei localități dintre toate cele 87 de unități administrativ-teritoriale existente la nivelul județului Buzău. Pe următoarele poziții se situează comunele Vadu Pașii și Vernești, care înregistrează creșteri de până în 5%.

  • Reorganizare administrativă?

În ultima vreme, în România se vorbește tot mai mult despre o reorganizare adiministrativă care să aducă, printre altele, comasarea comunelor mici. În urmă cu patru ani, PMP propunea „comasarea comunelor cu mai puțin de 1000 de locuitori” pentru a opri „mersul spre nicăieri”:

Prin vocea lui Mihail Neamțu, PMP susținea atunci că există „peste 1000 de comune unde se cheltuie mai mult cu salariile decât se încasează din taxe. 1000 de comune, ceea ce ne obligă pe noi, cei de dreapta, să cerem ceea ce Președintele Băsescu a cerut în 2009, o reformă teritorial-administrativă, comasarea comunelor care nu sunt în stare să încaseze din taxe atât cât cheltuiesc”.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Avem nevoie urgentă de reformă administrativă: o unitate administrativă teritorială să aibe minim 5.000 de locuitori. Așa se poate dezvoltă țara, pe regiuni mari, cu populație multă. Așa vin banii de la UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button