Știrile zilei

Controale la medicii de familie | Care este scopul verificărilor

Se anunță controale la medicii de familie din România, după ce premierul Marcel Ciolacu a declarat că sunt prea multe concedii medicale nejustificate, iar această practică ar trebui descurajată. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a împărtășit aceeași viziune, anunțând și direcția în care trebuie să fie direcționate acțiunile de verificare.

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu anunța că va stabili împreună cu ministrul Sănătății și cel al Finanțelor o „foaie de parcurs” pentru rezolvarea situațiilor concediilor medicale pentru pacienții cu boli grave și femeile însărcinate.

Potrivit stiripesurse.ro, premierul ar fi declarat că „au fost 274.000 de concedii date pentru că ne-a durut spatele. Au fost 187.000 de concedii medicale date în România fiindcă am strănutat şi am fost răciţi. Dacă vrem să încurajăm… deci trebuie făcută o distincţie clară între cei care au nevoie, se află într-o nevoie, care au o boală gravă, între doamnele însărcinate, concediu, ştiţi foarte bine că cheltuielile cele mai mari sunt când e copilul foarte mic. …Vrem să facem o ordine în România sau vrem să continuăm… Eu v-am spus punctul meu de vedere. Dacă vrem pentru răceală să dăm scutiri de impozite, dăm scutiri. Dacă vrem pentru o durere la spate şi n-am putut merge la muncă zece zile şi avem două milioane de zile de concediu pe acest specific, vrem să dăm scutiri de impozite?”

La rândul său, ministrul Sănătății ar fi precizat că sunt medici de familie care eliberează un număr mare de concedii medicale și că aceștia ar trebui să fie verificați pentru a se vedea în ce măsură concediile sunt justificate de realitate:

„Cred că preocuparea prim-ministrului are o anumită justificare sau este justificată, pentru că există, într-adevăr, zone unde există prea multe prescripţii. Eu nu vreau să mă refer aici neapărat la patologia în sine. Mă refer la faptul că există, fie persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie care, mă rog, revine tot timpul ca şi obişnuinţă într-un fel, sau există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale. Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare, să vedem cine eliberează numere, cantităţi foarte mari de certificate de concediu medical şi (…) trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate. Cred că asta este un lucru care îl preocupă pe domnul prim-ministru şi exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvenţa concediilor medicale”, a spus ministrul Sănătății, potrivit Agerpres.

Începând de la 1 ianuarie 2024, Guvernul a introdus și o taxă suplimentară de 10% pentru a descuraja abuzul de concedii medicale nejustificate, însă aceasta ar putea fi acum eliminată.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

3 Comments

  1. Cu alte cuvinte, Rafila is Ciolacu nu recunosc sindromul post viral, nu recunosc starea deplorabila a sistemului medical si nici imunodeficienta ori complicatiile date de injectia minune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!