EducaţieȘtirile zilei

CȘEI Buzău, activitate dedicată Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, în Parcul Marghiloman

În a doua zi a lunii aprilie, an de an, marcăm Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Afecţiunea este o tulburare complexă, care are efecte asupra comunicării, comportamentului şi relaţiilor cu cei din jur.

E bine să înțelegem că autismul nu este o boală care afectează sănătatea sau funcțiile organismului uman. Pur și simplu, persoanele cu autism se nasc cu o percepție și înțelegere diferită a lumii exterioare. Aceasta ține de dezvoltarea neurologică și nu este cauzată de vreo problemă psihologică sau de educația primită de la părinți.

Cu ocazia  Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, elevii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău, îndrumați de cadrele didactice, au desfășurat  Activitatea „Lumea mea albastră” în cadrul proiectului Erasmus + „School exchange about good practices in Special Needs Education”. Activitatea a avut drept scop transmiterea mesajului pentru societate, de integrare și acceptare a copiilor cu autism, prilej cu care trebuie să punem accent pe tot ceea ce înseamnă acceptare, toleranță și iubire față de persoanele cu afecțiuni din spectrul autist.

Copiii au desfășura activitatea într-un spațiu deschis, în Parcul Marghiloman unde prin intermediul jocurilor propuse s-a  urmărit încurajarea creativității și stimularea libertății de exprimare, prin desene pe asfalt, jocul  ,,Parașuta Prieteniei” și lansarea baloanelor albastre, culoare simbol a conștientizării autismului.

Albert Einstein spunea cândva: „Toți suntem niște genii. Totuși, dacă judeci un pește după incapacitatea lui de a se urca în copaci, acesta va trăi toată viața crezând că este prost“. Acest lucru se întâmplă și în cazul persoanelor cu autism, în momentul în care nu primesc acceptarea versiunii lor de comportament și sunt catalogate ca fiind anormale.

În concluzie, Autismul nu presupune o alegere, totuși, acceptarea da. Empatia, înțelegerea și acceptarea sunt calitățile pe care trebuie să le manifestăm față de persoanele cu autism.  Și ne putem schimba atitudinea indiferentă doar atunci când înțelegem că sunt diferiți și că ei pot avea unele calități pe care noi nu le avem:  atenția la detalii, priceperea de a manevra diverse obiecte, creativitate, memorie vizuală, determinare, viteză mare de reacție etc.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button