Știrile zilei

Cu mii de lei reținuți din salariu lunar / Am putea plăti toate vizitele la medic

Începând cu 1 februarie, românii asigurați ar putea plăti serviciile oferite de medicii de familie, dacă cei din urmă nu vor ajunge la un acord cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Potrivit Hotnews.ro, o eventuală decizie de a oferi servicii medicale contra cost va fi discutată la nivelul Asociației Medicilor de Familie, urmând a fi luată la nivel național.

Nemulțumirea medicilor de familie a luat amploare după ce reprezentanții CNAS au anunțat valoarea de decontare a punctului pe serviciu medical în asistenţa ambulatorie, în 2024: doar 3,3 lei, în scădere față de anul trecut.

În aceste condiții, medicii au anunțat că sunt deciși să nu mai încheie contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru luna februarie, dacă CNAS nu va crește actualele tarife de decontare. Acest lucru înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât faptul că medicii de familie ar putea acorda aceleași servicii medicale, dar contra cost.

Potrivit Sandrei Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București – Ilfov, o eventuală decizie în acest sens va fi discutată și luată la nivel național, deși, spun medicii, ei nu și-au lăsat niciodată pacienții fără servicii medicale.

Numai în București, peste jumătate dintre medicii de familie sunt deciși să nu mai lucreze cu CNAS, dacă sumele decontate de Casă către medici nu vor crește, a anunțat luni, într-o conferință de presă, Mihnea Stroe, președintele Patronatului Medicilor de Familie București – Ilfov.

  • Veșnică pomenire cabinetelor de stat?

Nu doar medicii de familie au dat glas nemulțumirilor legate de finanțare, ci și medicii de ambulator. Vineri, cei din urmă au amenințat cu închiderea cabinetelor care oferă consultații medicale în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și cu plecarea către marile lanțuri de clinici private.

Dacă medicilor de familie le-ar fi destul de greu să plece din sistemul de stat, medicii de ambulator sunt specialiști care pot lucra fără nicio problemă și în sistemul privat. Ei spun că nu vor mai putea să susțină, în acest an, funcționarea cabinetelor cu sumele pe care CNAS a anunțat că le va deconta în 2024.

În prezent, un salariat din România care câștigă 5000 de lei net pe lună plătește un CAS de 2137 lei și Asigurări de Sănătate de 855 de lei.

Potrivit Hotnews, un serviciu medical este plătit în medie cu 3-5-7 puncte, ceea ce înseamnă că medicii vor acorda servicii decontate cu doar 10, 15 sau 20 de lei. Sumele sunt în scădere față de anul trecut. De remarcat însă că un medic poate factura la CNAS mai multe servicii în cadrul unei consultații.

Față de criza actuală, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că ar trebui să existe o soluție de compensare a sumelor decontate, printr-o eventuală rectificare bugetară, astfel încât „diferențele dintre ceea ce a fost finanțat în 2023 și situația actuală să fie cât mai mici și să permită, la o eventuală rectificare bugetară, completarea fondurilor”.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

3 Comments

  1. … ăsta -i ordinul din afară(globaliștii și elita schizoidă)!…exterminare prin privatizarea sist de sănătate!… cică ‘estem’ prea mulți pe planetă …. eliminăm prea mult CO2!…s-au luat de vaci acum de bizonieni!…. și cum romanika e colonie ordinul se execută întocmai și la timp!…

  2. Sunt platiti la numarul de pacienti inscrisi si in functie de punctajul fiecarui asigurat (copii, pensionari, adulti), chiar daca se fac sau nu consultatii. Acum 10 ani, un medic de familie de la sat nu lua sub 3.5-400.000 lei pe an, din care isi sustinea singur cheltuielile de functionare (mai putin sediul, ca il da primaria numai sa mergi).
    Un medic de familie cu 1000 de inscrisi cu varsta pana la 59 de ani primeste doar pentru asta, fara sa consulte niciunul intr-o luna, peste 9.000 lei. Consultatiile in sine sunt decontate cu alte sume de catre Casa.
    Iar cand mergi sau ii soliciti, nu te baga in seama. Nu e chiar corect, nu??! Cred ca bani au deja cat merita, mai degraba astept sa isi puna ei intre ei problema profesionalismului si a calitatii actului medical in sine. Undeva la mijloc e si ceva ticalosie, nu cred ca de foame merg pe la ¬simpozioane¬ organizate de producatori sau distribuitori de produse si servicii medicale, pe care apoi le prescriu exclusiv, de exemplu.

  3. Platesc mii de lei pe luna asigurarea de sanatate si atunci cand am nevoie nu pot beneficia de serviciile medicale gratuite pe ca… „s-au terminat locurile”. Propun sa nu mai platim asigurari la stat si sa vedem ce face statul in conditiile astea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button