EducaţieȘtirile zilei

Cum ajută sponsorizările firmelor asociațiile din educația buzoiană

Banii redirecționați de societățile comerciale către asociațiile non-profit sunt adevărată mană cerească pentru educația de la noi, și așa suferindă din cauza subfinanțării. O spun reprezentanții ONG-urilor din domeniul educației, care contribuie la dezvoltarea bazelor materiale ale școlilor cu ajutorul banilor din sponsorizări.

Recent, firma buzoiană Grup Construct SRL a virat către Asociația Pedagogică „Spiru Haret” Buzău suma de 30.000 de lei, reprezentând 20% din impozitul pe profit datorat statului. Administratorul companiei, Ioan Hamza, a decis să redirecționeze suma către ONG-ul buzoian, din dorința de a sprijini proiectele școlii buzoiene și de a contribui la creșterea calității în educație.

Căci, așa cum spune președintele Asociației Pedagogice „Spiru Haret” Buzău, profesorul Constantin Coman, „Dăruind, vei dobândi… educație de calitate”. Fost inspector școlar și director al Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Buzău, profesorul Coman cunoaște din interior problemele sistemului și consideră că ultimele modificări aduse în Legea Sponsorizării, care permit companiilor să redirecționeze până la maxim 20% din impozitul pe profit datorat statului, vor ajuta mult educația românească.

Mărturie stau numeroasele dotări din școlile buzoiene, realizate cu banii Asociației Pedagogice „Spiru Haret”, bani care provin din sponsorizările firmelor și din impozitul pe venit redirecționat de salariați.

Asociația Pedagogică „Spiru Haret” – Buzău a fost înființată în aprilie 2007 de către profesorii, părinții și foștii absolvenți ai  Școlii Normale/Liceului Pedagogic din Buzău, având ca scop dezvoltarea durabilă a bazei materiale şi a îmbunătăţirii calităţii educaţiei în cadrul acestei prestigioase școli, în vederea promovării şi implementării unui învăţământ în conformitate cu standardele europene.

Întreaga activitate a asociației s-a desfășurat pe bază de voluntariat, reușind ca în cei 15 ani de activitate să ducă la îndeplinire multe din obiectivele stabilite în statut. Astfel , din fondurile obținute prin donarea a  2%  din impozitul pe venit de către cadrele didactice și părinți, precum și din sponsorizări obținute tot prin generozitatea părinților s-a reușit ca, într-adevăr, baza materială a școlii să fie mereu îmbunătățită: a fost instalată o stație radio a școlii, care se dovedește de mare folos în eventualitatea unor ivirii unor situații de urgență, deocamdată doar în cazul simulării acestora, o stație de sonorizare necesară spectacolelor desfășurate de-a lungul timpului în amfiteatrul școlii, un sistem de supraveghere video pentru interiorul și exteriorul școlii, plata taxelor de înscriere și participare a școlii la diversele organizații reprezentative la nivel național, precum- Asociația Națională a Colegiilor și Liceelor Pedagogice, Centrul Carpato-Danubian de Geo-ecologie, etc. Poate cea mai importantă realizare a asociației a fost dotarea a toate clasele școlii cu echipamente și aparatură I.T- laptopuri, videoproiectoare și LCD-uri, astfel încât activitățile didactice să fie susținute la standardele societății informatizate.

Dacă până în acest an sumele colectate nu erau prea mari, cca.20.000 de lei/an, de acum sperăm ca fondurile colectate să devină tot mai importante, întrucât  din acest an există posibilitatea ca societățile comerciale, firmele de tip microîntreprindere, să poată redirecționa un procent de 20% din impozitul pe profit în favoarea asociației noastre. Faptul că acum la final de an am primit două asemenea sponsorizări din partea MADIROM CONF SRL și, mai ales, din partea GRUP CONSTRUCT SRL, administrate de către părinți ai elevilor noștri, doamna GAVRILĂ NICOLETA și domnul HAMZA IOAN, cu sume importante, 4200, respectiv 30.000 lei , ne oferă speranța de a face dotări de nivel mult mai înalt- amenajarea unor laboratoare de fizică și chimie, ori dotarea claselor cu table inteligente. Adresăm multe mulțumiri sponsorilor care ne-au dăruit așa de consistent în această lună a cadourilor și îi asigurăm că vom cheltui cu eficiență banii spre folosul educațional al tuturor elevilor colegiului nostru.”, a transmis președintele Asociației Pedagogice „Spiru Haret”-Buzău, prof. Constantin Coman.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button