Știrile zilei

Datorie URIAȘĂ, pusă în cârca Primăriei!

Situație scandaloasă, la Primăria Buzău,  instituție ce se vede obligată să achite un credit bancar contractat în urmă cu aproape zece ani, de către fostul furnizor de energie termică, Ecogen Energy. Edilul Buzăului anunță că vin vremuri grele pentru municipalitate.

Astăzi, primarul Constantin Toma a organizat o conferință de presă în cadrul cărei a anunțat că Alpha Bank a introdus la plată două bilete la ordin, în valoare totală de 1,15 milioane de euro, avalizate în mandatul fostului primar Constantin Boșcodeală. Buletele reprezentau o garanție la creditul contractat de societatea Ecogen Energy la banca mai sus citată, credit pe care nu l-a mai achitat după intrarea în insolvență.

Pentru a-și recupera banii, Alpha Bank a apleta la garanții și a somat Primăria municipiului Buzău să achite cele două bilete la ordin, în valoare totală de 1,51 milioane de euro.

În situația respectivă. primarul spune că nu va mai putea plăti salariile angajaților, facturile curente și celelalte cheltuieli lunare.

Marea majoritate a contractelor încheiate de Primăria Buzău până în anul 2016 au fost încheiate în detrimentul Primăriei și doar în favoarea persoanelor fizice și juridice. Și acest contract a îndeplinit această condiție, pentru că în această situație și Primăria Buzău și locuitorii racordați la sistemul de încălzire centralizat au fost nevoiți să plătească sume care au creat venituri și profit unor companii private. Conturile noastre în cinci zile vor fi blocate, iar banii care ne vor intra în cont vor fi blocați. Riscăm să nu plătim salarii, să nu mai ridicăm gunoaiele de pe străzi, să oprim investițiile și multe altele. Practic, până în luna iulie, când vom putea face o rectificare bugetară, vom suferi cu toții.”a anunțat primarul Constantin Toma.

Primarul a mai ținut să precizeze că la mijloc ar fi vorba despre o ingineri financiară la limita legalității din care nu lipses societățile intermediar, care percep comisioane uriașe. Edilul a ținut să explice cum, în fiecare an, societatea Ecogen Energy, intrată în faliment în anul 2019, acumula profit, în timp ce societatea municipalității, Regia Autonomă Municipală, acumula datorii imense, ajungând astfel în pragul falimentului.

Primarul a mai spus că a contestat în instanță plata acestei datorii, deoarece o consideră nelegală, întrucât creditul respectiv a fost garantat de Primăria Buzău și nu de către Consiliul Local Municipal. Primul termen al procesului intentat de primar în decembrie, anul trecut, a fost stabilit abi pe datavd 11 iunie. Constantin Toma nu a uitat spă amintească și că Ecogen i-a făcut plângere la DNA, numai că dosarul a fost clasat.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

2 comentarii

  1. Sa intelegem ca dl Toma se da victima? Un manager adevarat stie ce conduce si care sunt consecintele deciziilor sale.
    Asa a facut si cu dl Tescaru… iar acum apa e mai scumpa decat pe vremea lui.
    Parerea mea sincera: Toma = manager slab (eufemistic vorbind!)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button