Educaţie

De lunea viitoare, cursurile ar putea fi suspendate

Luni, 22 mai 2023, ar putea fi prima zi în care nu se vor face ore în școlile din România, iar asta pentru că dascălii nemulțumiți de salarii au anunțat declanșarea grevei generale.

Potrivit sindicaliștilor, profesorii au fost de acord cu intrarea în grevă generală într-un procent covârșitor: 71,29%. Prima zi în care nu vor mai intra la ore ar fi luni, 22 mai, însă pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de o grevă de avertisment.

Aceasta a fost deja stabilită pentru data de 17 mai 2023, între orele 11.00 și 13.00. În acest interval, profesorii intră la clase și aleg dacă predau sau dacă doar supraveghează elevii.

Dascălii din România cer majorarea salariilor, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul că salariul profesorului debutant trebuie să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, solicită instituirea regulii indexării anuale a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, creșterea anuală a investițiilor și altele.

Săptămâna trecută, în București a avut loc un marş de protest organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”. Aproape 15.000 de dascăli au participat la protest, iar cei mai mulți dintre ei au cerut declanșarea grevei generale.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!