Politică

Deputat Ionela Dobrică: „Îmi doresc să putem trăi fiecare dintre noi într-o lume în care să ne simţim în siguranţă în orice situaţie”

Marți, deputatul Ionela Dobrică a susținut o declaraţie politică în plenul Camerei Deputaților prilejuită de faptul că săptămâna trecută, pe 18 octombrie, a fost Ziua Europeană împotriva Traficului de Fiinţe Umane, iar pe teritoriul României, între 16 şi 22 octombrie a fost condusă Campania „Săptămâna luptei împotriva traficului de persoane”. Uniunea Europeană a instituit această zi pentru a trage un semnal de alarmă în privinţa unuia din cele mai josnice acte pe care un om le comite: exploatarea altei fiinţe umane.

„Traficul de persoane îmbracă multiple forme. Conform Convenţiei Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane, la care şi România este semnatară, articolul 4 explică: „a) expresia trafic de fiinţe umane desemnează recrutarea, transportul, transferul, cazarea sau primirea persoanelor, prin ameninţarea ori prin utilizarea forţei sau a altor forme de constrângere, prin răpire, fraudă, înşelăciune, abuz de autoritate ori de o situaţie de vulnerabilitate sau prin oferirea ori acceptarea de plăţi sau de avantaje pentru obţinerea consimţământului unei persoane având autoritate asupra altei persoane, în scopul exploatării. Exploatarea cuprinde cel puţin exploatarea prostituţiei celorlalţi sau alte forme de exploatare sexuală, munca ori serviciile forţate, sclavia sau practicile similare acesteia, aservirea ori prelevarea de organe; b) consimţământul unei victime a traficului de fiinţe umane la exploatarea enunţată la lit. a) nu prezintă relevanţă atunci când a fost utilizat unul dintre mijloacele enunţate la lit. a); c) recrutarea, transportul, transferul, cazarea sau primirea unui copil în scopul exploatării se consideră trafic de fiinţe umane, chiar dacă nu implică niciunul dintre mijloacele enunţate la lit. a); d) termenul copil desemnează orice persoană cu vârsta mai mică de 18 ani; e) termenul victimă desemnează orice persoană fizică care este supusă traficului de fiinţe umane, astfel cum acesta este definit în prezentul articol.”

După cum putem observa, Convenţia precizează că acestea sunt doar o parte din acţiunile pe care o persoană le poate întreprinde împotriva alteia şi care se încadrează la trafic de persoane. Pericolul pe care îl reprezintă acest flagel social este mult mai extins decât ne putem imagina, şi de cele mai multe ori depăşeşte graniţele statelor, reţelele de crimă organizată care se ocupă cu astfel de acţiuni fiind transnaţionale.

Una din problemele principale în combaterea traficului de fiinţe umane este depistarea acestor cazuri. De cele mai multe ori victimele traficului de persoane trebuie să se confrunte pe lângă traumele produse de aceste experienţe şi cu oprobiul societăţii, iar cei care pot semnala astfel de cazuri sunt deseori la fel de speriaţi de eventuale consecinţe. De aceea, consider că printre cele mai eficiente metode pentru eradicarea exploatării oamenilor sunt prevenţia, informarea şi descurajarea traficanţilor. Noi, cei care avem atenţia publicului şi putem influenţa pozitiv opiniile şi obligaţia, conform mandatului încredinţat de cetăţeni, să acţionăm în beneficiul tuturor, trebuie să încurajăm, de câte ori avem ocazia, informarea în privinţa situaţiilor posibil periculoase, să susţinem pedepsirea drastică a celor care încearcă să obţină avantaje în urma exploatării unei alte fiinţe umane şi să promovăm programele de asistare şi protejare a victimelor.

Cu ocazia acestei declaraţii, salut iniţiativa Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, care derulează Proiectul „Reducerea amplitudinii traficului de persoane printr-o mai bună informare a cetăţenilor”, în cadrul căreia se face o amplă campanie de informare în scopul reducerii cererii şi ofertei asociate tuturor tipurilor de exploatare, combaterea stereotipurilor şi prejudecăţilor care vizează victimele traficului de persoane şi creşterea implicării în activităţile de prevenire a multiplicatorilor de opinie.

Personal, îmi doresc să putem trăi fiecare dintre noi într-o lume în care să ne simţim în siguranţă în orice situaţie, iar din acest fapt fac un scop al mandatului meu.”

DEPUTAT IONELA VIORELA DOBRICĂ

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button