Știrile zileiPolitică

Deputatul buzoian Andi Cristea: „Guvernările Orban și Cîțu au stabilit un record nefericit, lăsând o datorie bugetară uriașă de 100 miliarde lei”

Deputatul PSD Andi Cristea realizează o analiză retrospectivă a anilor în care la guvernare s-au aflat premierii PNL, responsabili, în viziunea parlamentarului, de „dezastrul” economic fără precedent ce a urmat.

Într-o postare pe Facebook, deputatul buzoian arată că, în ultima lună a guvernării PSD, în 2019, „România se afla pe un teren stabil, cu un deficit bugetar de 2,8% din PIB, menținându-se în regulile bugetare stabilite de UE. În doar două luni de guvernare Orban și Cîțu, această siguranță a fost erodată, cu o creștere dramatică a deficitului bugetar cu 60%, echivalentul a peste 15 miliarde lei. Ce a urmat a fost un dezastru fără precedent: deficitul a atins un record istoric de 9,2% din PIB în 2020, și a rămas la un nivel îngrijorător în 2021, cu 7,1% din PIB – unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE.”

Parlamentarul PSD consideră guvernele liberale conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu responsabile de un „record nefericit”, care a lăsat România cu o gaură bugetară uriașă:

Guvernările Orban și Cîțu au stabilit un record nefericit, lăsând o datorie bugetară uriașă de 100 miliarde lei în 2020, comparativ cu 29 miliarde lei în octombrie 2019, sub guvernarea PSD. În plus, datoria guvernamentală a României a explodat sub conducerea lor, ajungând de la 35,1% din PIB în 2019 la 48,6% din PIB în 2021, conform datelor Eurostat.”, arată deputatul Andi Cristea.

Parlamentarul buzoian mai precizează că datoria guvernamentală a sărit de la 365 miliarde lei la un nivel record de 558 miliarde lei în noiembrie 2021, ceea ce înseamnă că România a fost îndatorată cu încă 193 miliarde lei.

Inclusiv astăzi rămân întrebări despre cum au fost cheltuiți acești bani, în condițiile în care doar 2% din PIB s-a întors în economie.”, a conchis Cristea.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

3 Comments

  1. … păi nu sunteți în coaliție?…cum de huliți peneleul?….nu va numiți acum psdnl ?….

  2. Alt neavenit s-a trezit vorbind fara sa-l intrebe cineva…..Pai ministrul fiantelor care a facut acest buget de kkt al cui a fost???

  3. domnu cristea numele caciu iti spune ceva ??? sar alianta la guvernare PeSeDe+PeNeLe iti spune ceva ???? ne credeti retardati ba deputatu lu peste prajit ???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!