Utile

Descoperă CUM te poate ajuta cititul să te dezvolți și să scapi de stres!

Dacă simți că nicio activitate nu te mai satisface sau că, pur și simplu, ai nevoie de puțin timp doar pentru tine, ai putea începe (sau reîncepe) să citești. 

Cititul este unul dintre cele mai bune moduri de a te relaxa și de a te reconecta cu tine însuți.  Și, pentru că acestea nu sunt singurele beneficii ale lecturii, mai jos poți afla alte 4 motive pentru care ar trebui să deprinzi acest obicei.

Iată ce beneficii are cititul pentru sănătate și nu numai:

Dacă până acum nu te-a preocupat atât de mult cititul, însă te-ai gândit că ai nevoie de liniștea pe care o poți obține în acest fel, faci foarte bine, deoarece o carte îți poate aduce mult mai multe beneficii decât ți-ai imagina.

  • Îți stimulează inteligența și memoria

Conform multor studii efectuate de-a lungul timpului, cititul este considerat una dintre cele mai bune modalități de a stimula inteligența unui copil. Însă acest lucru nu se limitează doar la cei mici, pentru că și adulții se dezvoltă în continuu. 

Mai mult decât atât, lectura te va ajuta să îți păstrezi memoria intactă pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest lucru se datorează faptului că, în comparație cu un film, în care vei avea o imagine vizuală completă, o carte te va obliga să îți creezi propria “fotografie” mentală, stimulându-ți astfel și creativitatea.

  • Îți îmbogățește vocabularul

Acesta este probabil unul dintre beneficiile pe care le știi deja. Vocabularul pe care îl folosești zi de zi va fi influențat de cărțile pe care le citești. Astfel, cu ajutorul lecturii, vei reuși să asimilezi cuvinte noi, pe care nu le cunoșteai, ceea ce leagă acest avantaj de cel de mai sus.

  • Este mult mai odihnitor decât televizorul

Parcurgerea unei cărți este mult mai sănătoasă decât vizionarea unei emisiuni TV, deoarece nu te obligă să privești un ecran luminat artificial. Bineînțeles că acum există și dispozitive speciale de pe care poți citi, ebook-urile populare mai ales în rândul tinerilor, însă acestea au un display special conceput pentru a nu-ți obosi ochii. 

Așa că, dacă vrei să citești, dar nu te atrag cărțile tradiționale, cele electronice pot fi o alternativă interesantă. În acest mod, vei putea îmbina pasiunea pentru tehnologie cu cea pentru lectură.

  • Este o metodă dovedită de reducere a stresului

Dacă nu știai, cititul este considerat de către oamenii de știință drept cea mai bună soluție de reducere a stresului. Indiferent că ești adeptul cărților SF, al celor moderne sau romantice, acestea te vor ajuta să combați efectele nocive ale celui mai mare inamic al sănătății. Dacă ești în căutare de inspirație, romanele istorice de la Litera.ro pot fi o sursă bună de lectură, mai ales dacă ești pasionat de acest sector sau dacă îți dorești să afli mai multe detalii despre un anumit eveniment.

Cu siguranță, beneficiile cititului nu se rezumă doar la cele prezentate mai sus, întrucât a fost demonstrat și faptul că puțină lectură seara îmbunătățește calitatea somnului. Dacă știi și alte avantaje ale acestei activități plăcute sau vrei să descoperi chiar tu unele noi, pune mâna pe o carte de îndată ce ai ocazia.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button