Corect/Incorect

„Doamnei director a școlii” sau „Doamnei director al școlii”?

În ultima perioadă scriu (și văd) tot mai multe cereri către conducerea școlii și îmi sare în ochi, fără să vreau, formula de la final, care arată cui îi adresăm cererea. Oameni cu multă carte scriu, în subsolul paginii:

„Doamnei Director a Școlii Gimnaziale…”, în loc de „Doamnei Director al Școlii Gimnaziale…”

Mai mult decât atât, îți reproșează ție, celui care ai scris corect, că ești în eroare. De parcă „Doamna” ar fi a școlii, nu „Directorul”!

În realitate, exprimarea este greșită și are la bază ceea ce între subiect și predicat se numește acord prin atracție. În acest caz, vorbitorul face acordul articolului posesiv (al, a, ai sau ale) cu substantivul „Doamnei”, și nu cu „Director”. Pentru a nu greși, trebuie să ne răspundem singuri la întrebarea:

Care expresie are mai mult sens:

 • Doamnă a școlii                       sau
 • Director al școlii?

În cazul în care instituția este condusă de un domn, treaba e simplă, iar cererea se va încheia astfel:

 • Domnului Director al Școlii Gimnaziale …..”

În cazul în care școala sau instituția este condusă de o doamnă, articolul posesiv (genitival) rămâne același, fiindcă doamna doar deține, vremelnic, funcția de director:

 • „Doamnei Director al Școlii Gimnaziale…”
Deși cei mai mulți utilizează forma de masculin a funcției (doamnă director), pentru că sună mai „oficial” şi mai politicos, eu cred că este necesară utilizarea formelor fireşti, impuse de uzul limbii – doamna directoare, doamna profesoară, doamna ingineră etc.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Un comentariu

 1. „…eu cred că este necesară utilizarea formelor fireşti, impuse de uzul limbii – doamna directoare, doamna profesoară, doamna ingineră etc…”
  OK, este parerea dvs!
  Dar va rog sa ne spuneti cum veti scrie cand doamna este medic (fara doctorat!)? Doamna medicinista? Sau cum? Ca doar dvs evitati forma de masculin, dna doctor!
  Dar daca doamna este veterinar? Veti scrie dna veterinareasa?
  Merita sa continui cu exemplele?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button