AdministrațieEconomicȘtirile zilei

DOCUMENT! | Cui aparține, de fapt, Parcul Crâng?

Primarul Buzăului este hotărât să aducă pădurea Crângului în curtea Primăriei. Recent, edilul șef a declarat război Romsilva, pentru a prelua în proprietatea municipalităţii toată pădurea în mijlocul căreia este amenajat Parcul Crâng. Șeful de la Palatul Comunal susține că intrarea pădurii în patrimoniul Primăriei ar aduce un plus de valoare de 160 de milioane de euro, fapt ce ar utea fi folosit ca un gaj în situația contractării unui credit pentru investiții.

Cu o suprafaţă de 10 hectare, Crângul l-a determinat pe primarul Buzăului să facă demersuri pentru reintrarea Primăriei în proprietate. În sprijinul acțiunii sale, Constantin Toma a postat pe pagina sa de Facebook copia Monitorului Oficial de la sfârşitul secolului al XIX-lea care conţine două articole ce clarifică apartenenţa Crângului. Documentul este scris în limbajul specific acelei perioade:

„Pentru cei care încă pot crede în vorbele celor care susţin că vântur doar o bucată de hărtie în problema Crângului, vă supun atenţiei documentul. Un act oficial al Statului Român, votat de Adunarea Deputaţilor şi de Senat, promulgat de regele Carol I la 9 aprilie 1881, în timpul guvernului IC Brătianu care era în acea clipă atât prim-ministru, cât şi ministru de finanţe. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial Nr.15 din 1881, la data de 19 aprilie (1 mai pe stil nou) 1881. Iată şi textul exact al legii, aşa cum a fost el consemnat în document:


Art.1. Statul recunosce primăriei urbei Buzeu dreptul de proprietate asupra pădurei numită Crângul, situată în marginea oraşului Buzeu, cu condiţiune ca pentru tot-d’a-una să serve ca loc de preumblare şi înfrumuseţarea oraşului.
Procesul intentat de Stat contra primăriei pentru revendicarea pădurei în cestiune rămâne stins.


Art.2. Administraţiunea domenielor şi a pădurilor Statului, prin înţelegere cu primăria Buzeu, va fixa şi va împietri hotarele acestei păduri, prin punctele extreme ale periferiei sale, conform posesiunei actuale.

Cât priveşte scenariile privind intenţiile mele sau ale Primăriei în privinţa viitorului Crângului – ba de defrişare, ba de construire de cine ştie ce ansambluri rezidenţiale şi alte presupuneri aberante – în cazul în care Municipiul va reintra în dreptul său de proprietate asupra întregii întinderi, ele sunt făcute doar cu măsura celor care, probabil, chiar aşa ar proceda dacă ar fi acum în locul meu.

Dar eu nu m-am angajat în dificila misiune pe care o am acum, ca să ajung să rămân în memoria oamenilor drept cel care a tăiat Pădurea Crâng! Dimpotrivă! Vreau să fiu amintit, printre altele, atât cât voi fi amintit, drept Primarul care a redat Buzăului şi buzoienilor ceea ce era al lor de drept! Aşa cum a fost şi intenţia iniţială a celor care au făcut Legea de la 1881!”, a scris Constantin Toma pe Facebook.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button