CulturăȘtirile zilei

DONAȚIE importantă a primarului Toma | „Trebuie să le aducem la lumină”

Constantin Toma a făcut o donație de suflet Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman”. Primarul municipiului Buzău a renunțat la o serie de obiecte ce au aparținut sau au avut legătură cu personalitatea marelui om politic Alexandru Marghiloman, pentru ca toți cetățenii să se poată bucura de ele.

Zilele trecute, primarul Constantin Toma a contribuit la expoziția temporară  „Alexandru Marghiloman – Ipostaze biografice”, organizată în premieră națională la Buzău, cu o serie de obiecte de valoare pentru cultura și memoria marelui om politic. Primarul a donat lucrarea „Note Politice”, apărută secolul trecut în cinci volume și tipărită în doar o sută de exemplare. De asemenea, edilul Toma – un pasionat de istorie – a mai donat un obiect din colecția personală, cumpărat din bani proprii. Este vorba despre un document datând din 1903, pe care apare pentru prima dată monograma familiei Marghiloman.

Printre obiectele donate de edil se mai numără monograma familiei Marghiloman, comandată de Primăria Buzău în 300 de exemplare, la Monetăria Statului, cu prijelul aniversării a o sută de ani de la Unirea cu Basarabia.

„Este o expoziție deosebită cu bunuri care au aparținut lui Alexandru Marghiloman și familiei Marghiloman. Este o premieră, vă invit cu plăcere acolo, pentru că trebuie să ne cunoaștem istoria și mai ales pe cea buzoiană, care are foarte multe personalități pe care trebuie să le aducem la lumină, ca să fie modele pentru tinerii noștri și copiii noștri de azi.”, a declarat primarul Constantin Toma.

Expoziția nu este singura care poate fi vizitată la Vila Albatros.. Colecţionarul basarabean Petru Costin a expus la parterul vilei o parte din cele peste 400 de drapele istorice ale României şi Republicii Moldova. Steagurile istorice au fost reproduse cu măiestrie și precizie de meşteri din Republica Moldova, după vechi ilustraţii sau modelele originale din muzee, sub supravegherea specialiștilor în heraldic și istorie.

Cele două expoziții de la Centrul Cultural ”Alexandru Marghiloman”  sunt deschise publicului buzoian până la 31 martie. 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: