Elevi ai Palatului Copiilor Buzău și ai Școlii Gimnaziale Gălbinași, senatori și deputați pentru o zi
Copiii au vizitat Palatul Parlamentului și chiar au inițiat două legi, pe care le-au supus aprobării colegilor.
Experiență inedită pentru 37 de copii de la Școala Gimnazială Gălbinași și de la Palatul Copiilor Buzău, care s-au aflat vineri, 17 noiembrie 2023, într-o excursie tematică la București. Însoțiți de profesori de la cele două unități de învățământ, care au încheiate parteneriate educaționale an de an, elevii au vizitat grandioasa clădire a Palatului Parlamentului și chiar au devenit, pentru o zi, senatori și deputați.
Vineri dimineață, cei 37 de elevi din Gălbinași (cei mai mulți dintre ei – membri ai cercului de Cenaclu literar/creație literară de la Palatul Copiilor Buzău) au pornit către București, într-o excursie organizată cu sprijinul senatorului buzoian Lucian Romașcanu și al deputaților Romeo Lungu, Andi Cristea și Laurențiu Țepeluș. Autocarul pus la dispoziție de Primăria Gălbinași a ajuns în curtea Palatului Parlamentului cu puțin timp înainte de ora 10:00, atunci când era programat turul impunătoarei clădiri.
Vizita nu a însemnat o simplă incursiune în istoria unui clădiri monumentale, ci și o șansă pentru elevi de a înțelege cum funcționează democrația și puterea legislativă, care sunt responsabilitățile parlamentarilor și care poate fi impactul hotărârilor luate în vastele săli ale „Casei Poporului”.
Elevii au stat chiar la masa la care se iau deciziile și au participat la un exercițiu extrem de interesant, propus de ghid: împărțiți în două grupuri, reprezentând două partide politice, copiii și-au scris propriile legi, pe care le-au susținut în fața colegilor. La final, proiectele au fost votate și „aprobate”.
Mai departe, elevii au au străbătut coridoarele clădirii, descoperind secrete și legende ale sălilor cu proporții gargantuești: candelabre cântărind câteva tone, plafoane retractabile, care ar fi permis aterizarea elicopterului prezidențial în mijlocul sălii, covoare gigantice, stucaturi suflate cu aur și alte detalii care fac din Palatul Parlamentului o atracție pentru orice vizitator.
Totul a culminat cu întâlnirea dintre echipa de la Buzău și deputatul Andi Cristea. Parlamentarul buzoian i-a invitat pe oaspeți în sala grupului de lucru, unde au avut loc discuții despre educație și despre preocupările generației tinere. Deputatul Cristea a răspuns întrebărilor venite din partea elevilor și a profesorilor.
După întâlnirea de la Parlament, elevii au vizitat Muzeul Național al Literaturii Române, un loc în care au aflat lucruri interesante despre viața și opera scriitorilor români.
- Oaspeți de peste Prut, la Palatul Copiilor.
La excursia de vineri au participat și unsprezece cadre didactice de la Centrul de Creație și Agrement Sîngerei din Republica Moldova. Cadrele didactice moldivene s-au aflat la Buzău pentru trei zile, în cadrul unui parteneriat devenit deja tradiție, pe care îl au cu profesorii Palatului Copiilor Buzău.
Părăsind capitala, participanții au rămas nu doar cu amintiri ale unei experiențe de unice, ci și cu o înțelegere mai profundă a rolului cetățeanului în cadrul unei societăți democratice, a importanței implicării active în procesul politic.
FOTO: Cercul de Cenaclu literar/creație literară/Palatul Copiilor Buzău