Știrile zilei

Elevii Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”, proiect de mobilitate, în Polonia: „Erasmus este o experiență pe care nu o pot exprima în cuvinte”

Luna trecută, în săptămâna 21-25 martie în Pleszew, Polonia a avut loc o altă mobilitate organizată în cadrul proiectului Erasmus + ”EACH PUPIL IS A PIGEON OF PEACE”.  În cadrul aceastei întâlniri din cadrul proiectului au avut loc numeroase activități cu tema ”What are universal values?”.

Pentru participarea la această mobilitate, elevii au pregătit prezentări care să răspundă următoarelor propuneri de teme: ”How to solve problems and conflicts in a peaceful way?” și ”Human rights and ways we can teach and learn tolerance to other cultures”.

Prima zi a proiectului a coincis cu sărbătorirea Zilei Internaționale a Limbilor Străine, ocazie cu care gazdele au organizat o manifestare impresionantă. Elevii, organizați pe clase, și-au ales o țară și au decorat sala de curs cu elemente repzentative ale țării pentru care au optat, s-au costumat corespunzător, au învățat un dans specific și un cântec al unui artist provenind din țara respectivă. Manifestarea s-a desfășurat sub forma unui concurs, evoluția artiștilor fiind jurizată de specialiști din domeniul muzicii, ale educației și din rândul elevilor.

În a doua zi a proiectului reprezentanții fiecărei țări partenere au prezentat celorlalți participanți primele materialele realizate pe una dintre temele propuse, prevăzute în structura proiectului. A urmat o vizită culturală la Goluchow, cu un tur al unui castel renascentist. Ziua s-a finalizat cu organizarea unor jocuri în aer liber, în grădinile castelului.

Ziua a treia de proiect a debutat cu continuarea prezentărilor realizate de elevi pe cea de-a doua temă propusă. Apoi toți partenerii au fost implicați într-un atelier de brutărie/ cofetărie, realizând produse tradiționale poloneze, sub îndrumarea unui bucătar profesionist.

Wroclaw, unul dintre cele mai fascinante orașe din Polonia, a reprezentat destinația noastră în cea de-a patra zi a proiectului. Gazdele au organizat un program care a inclus vizitarea Grădinii Zoologice, a muzeului Hydropolis, un centru științific dedicat apei. Copiii au putut vedea importanța apei în viețile noastre, au putut experimenta diferite tipuri de tehnologii, au văzut apa din perspective interesante și inedite.

Ultima zi mobilității s-a finalizat cu înmânarea certficatelor de participare și s-au stabilit datele următoarelor mobilități. În perioada 25-29 aprilie echipele țărilor partenere se reunesc la Bekescsaba, în Ungaria.

De menționat este cât de impresionați am fost de școala gazdă, care-și desfășoară cursurile într-o clădire declarată monument istoric, precum și de organizarea activităților într-un cadru natural deosebit, în apropierea unei herghelii și a unei ferme deosebite.

Erasmus este o experiență pe care nu o pot exprima în cuvinte. Imaginați-vă că vă treziți pe un câmp plin cu flori de floarea-soarelui.  Nu stiti unde sunteți, cum ați ajuns și ce căutați acalo, vă e frică de necunoscut. Dar totuși Soarle strălucește și vă încălzește, florile vă oferă din seminţele lor pentru a vă hrani, poate că nu a așa de rău. Așa este aceasta experiență, te face să treci prin toate emoțile posibile, de la frică, la curaj, de la tristețe, la fericire, de la agonie, toate trec prin tine și tu treci prin toate. Câmpul este țara, tărâmul pe care calci și care iți va fi casă un timp. Florile sunt oameni. Fiecare are aceleași gânduri, dar moduri diferite de a le percepe, toți înceară să urmărească Soarele, acesta este unul dintre scopurile comune, să aibă întotdeauna în vizor ceea ce le luminează si încălzește viața. In Erasmus toți ne concentrăm pe cheia liniștii în viață, cheie ce deschide multe uși pe care nu le-am putut pătrunde înainte. Această cheie este reprezentată de mai multe valori: prietenie, înțelegere și cel mai important, comunicarea. Prin Erasmus ajungi într-un loc în care nu ți-ai imaginat vreodată că poți ajunge.

 Dacă aș fi pusă să descriu programul Erasmus printr-un cuvant, cel mai probabil l-aș descrie ca:”împreună”. Acolo nu ești singur, suntem împreună. Acolo nu lucrezi singur, lucrăm împreună. Acolo problema ta nu e doar problema ta, e problema noastră. Acolo nu vei fi niciodata singur, nu te vei simți judecat, nu vei fi tratat mai prejos decât ceilalți deoarece cheia acestui program este ca suntem împreună.

             Erasmus este cel mai bun lucru care mi s-ar fi putut întâmpla. Am legat prietenii cu oameni deschiși care își doresc, la fel ca noi, să cunoască cât mai multe despre ceilalți si modul în care trăiesc, si de sigur, să își facă prieteni. Fiecare zi a adus ceva nou. Locuri noi, activități noi, oameni noi și sentimente noi. Am rămas cu amintiri pe care cu siguranță le voi purta cu mine în suflet toată viața și pe care le voi împărtăși celorlalți cu drag.

Chiar dacă acum sunt acasă, în țara mea, în patul meu, mintea și sufletul mi-au rămas în acel orășel care mi-a fost casă pentru o săptămână, cu persoanele ce mi-au fost familie și toate amintirile ce roiesc în capul meu precum niște albine. Nu știu prea multe despre viitor și nu îl pot prezice, dar un lucru știu sigur, această experiență va rămâne mereu cu mine și nu va fi dată uitării.”, povestește eleva M.B.

Fiecare mireasmă, fiecare zi îmi amintește de orașelul desprins dintr-un basm, Pleszew. Din prima zi, magia acestuia m-a cuprins și m-a făcut să mă simt ca acasă. Căldura și empatia elevilor străini au transformat acest proiect Erasmus într-o experiență valoroasă, de neuitat.

Încă din avion, inimile noastre erau pline de emoție și nerăbdare. Acete sentimente ne-au însoțit în fiecare zi, atât la școală, cât și în cadrul excursiilor făcute alături de noii noștri prieteni. Am avut ocazia de a construi relații de prietenie și de a-mi perfecționa capacitatea de a vorbi în limba engleză. Elevii din Polonia mi-au demostrat ce înseamnă încrederea în sine și bucuria vieții. Una dintre zilele mele preferate petrecute în Polonia a fost cea în care am vizitat Hydropolis-ul și centrul orașului Wroclaw, cu adevărat spectaculos.

După această experiență, mă simt câștigată, din punct de vedere emoțional și îmi doresc să-mi revăd prietenii din țările participante la acest proiect cât mai curând posibil, pentru că, alături de ei, am petrecut momente speciale.”, a povestit un alt elev participant.

Când a fost timpul să plecăm, am început toate să plângem. Știam că nu vom mai avea parte de întâmplări  exact la fel ca acestea. M-am simțit minunat petrecându-mi timpul cu persoane minunate.” (B.P.)

 Mobilitatea Erasmus din Polonia a fost o experiență din care am învățat multe despre diferite culturi ale țărilor din care provin copii care au participat in proiect.”(E.C.)

” Când am fost în Polonia, Pleszew, am dobândit experiențe și cunoștințe noi, am văzut cu ochii mei cum e viața unui elev într-o altă țară și mi-am făcut prieteni. M-am simțit foarte bine,ca acasă și am avut șansa de a-mi exersa și dezvolta capacitatea de a purta o conversație fluentă în limba engleză. Am vizitat locuri noi și am învățat despre istoria acestora.

Am colaborat cu echipele din țările partenere, folosindu-mi aptitudinile informatice și învingându-mi tracul de scenă.

În viitor, dacă se ivește oportunitatea de a mă înscrie într-un proiect Erasmus, voi fi mai mult decât încântată să particip din nou.” (I.H.)

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button