EducaţieȘtirile zilei
ULTIMA ORĂ

Eșec la negocieri | Profesorii declanșează greva generală

Publicația G4Media anunță că negocierile dintre sindicatele din învățământ cu premierul Ciucă s-au soldat cu un eșec. Consecința, peste 100.000 de profesori intră, luni, în grevă.

Potrivit sursei citate, peste 100.000 de profesori intră luni în grevă, după eșecul negocierilor dintre sindicate și Guvern, care au avut loc miercuri după-amiază, la Palatul Victoria.

Așa se face că luni, 22 mai 2023, ar putea fi prima zi în care nu se vor face ore în școlile din România, iar asta pentru că dascălii nemulțumiți de salarii au anunțat declanșarea grevei generale. Potrivit sindicaliștilor, profesorii au fost de acord cu această propunere într-un procent covârșitor: 71,29%.

Astăzi, între orele 11.00 și 13.00, profesorii s-au aflat în grevă de avertisment. Cei mai mulți dintre ei au intrat la clase și au supravegheat elevii.

Conform Edupedu, liderul FLSI, Simion Hăncescu, le-a recomandat părinților să țină copiii acasă pe durata grevei generale:

Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari și este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus ”nu” nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. De aceea, trebuie să fie părinții alături de noi, să înțeleagă că, dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate, nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei. (…)”, a spus liderul sindical, conform EduPedu.

Dascălii din România cer majorarea salariilor, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul că salariul profesorului debutant trebuie să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie. De asemenea, solicită instituirea regulii indexării anuale a salariilor cu rata inflației, plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ, creșterea anuală a investițiilor și altele.

Săptămâna trecută, în București a avut loc un marş de protest organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”. Aproape 15.000 de dascăli au participat la protest, iar cei mai mulți dintre ei au cerut declanșarea grevei generale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!