AdministrațieEconomicȘtirile zilei

GALERIE FOTO: Cum a ajuns să arate astăzi comuna Berca, localitatea înfloritoare de odinioară

Extracția de gaze naturale și petrol, fabrica de sticlă și cea de cărămidă constituiau premisele pentru o dezvoltare durabilă a comunei Berca,  Bercalocalitate cu o istorie bogată și cu oameni gospodari. *** Administrația ultimilor ani pare că a aruncat în uitare toate proiectele promise cetățenilor, iar despre fonduri europene nici nu poate fi vorba. *** Centrul localității, extrem de dezvoltat, care oferă comunei un aspect urban, arată astăzi deplorabil; satele din componența sa sunt însă și mai năpăstuite, fără canalizare, asfalt, serviciu de salubrizare și iluminat public. ***
La nouă ani de la lansarea primului program de fonduri europene la care România a avut acces, în unele localități din țara noastră n-a ajuns până acum nici măcar un eurocent. Lipsa implicării primarilor, pe de o parte, și dezinteresul autorităților centrale în sprijinirea locaităților mici, pe de alta, au făcut ca localități care ar fi putut scoate capul afară să se zbată și azi în mizerie, trăind în condiții precare.13161117_1171254412892973_1020075026_o
La Berca, te întorci în timp.
În comuna Berca, timpul parcă a stat în loc. Drumuri neasfaltate, iluminat public aproape inexistent, canalizare doar ici-colo, salubrizare cu porția, locuri de joacă ce arată deplorabil, lipsa unei săli de sport, toate acestea compun imaginea unei comune care, odinioară înfloritoare, funcționează acum după standardele de acum o sută de ani.
De zeci de ani încoace, Berca a fost sinonim cu Vulcanii Noroioşi, cârnații de Pleşcoi, sticla şi petrolul. Comuna avea, în timpul comunismului, o industrie care „duduia“, la propriu, şi care polariza mii de localnici, dar şi foarte mulţi angajaţi din oraşele din jur. Astăzi, dezinteresul 13161283_1171254419559639_488113582_oadministrației a constribuit la transformarea unei comune cu un potențial turistic și economic de necontestat într-o localitate pictată în tonuri gri, care te face să te gândești la anii comunismului. Locuitorii spun că sunt sătui de promisiunile primarului, care, din patru în patru ani, le-a promis canalizare, apă, asfalt, în fine, condiții de trai decente.
În alte localități se poate.
Bugetul comunei nu este deloc de neglijat. Dacă localități învecinate precum Unguriu au mișcat lucrurile înainte descurcându-se cu bani puțini, 1la Berca, cele aproape 100 de miliarde de lei vechi n-au putut ajuta la rezolvarea problemelor stringente ale societății. Localnicii sunt de părere că solicitări din partea oamenilor au fost cu duiumul, însă lipsa de comunicare, transparență și deschidere către cetățean a administrației, au zădărnicit eforturile comunității.
Pe 5 iunie, românii sunt chemați la vot să-și aleagă primarii și consilierii pentru un nou mandat de patru ani. Patru ani care ar putea însemna un alt timp pierdut sau o perioadă în care conducătorii chiar ar putea să lucreze pentru binele celor care i-au ales.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

11 comentarii

 1. NU ARE CUM SA AJUNGA CELE 100 DE MILIARDE PENTRUCA MAI INTAI PRIMARUL TREBUIE SA ISI FACA VILE SI SA ISI PUNA BANI DOPARTE PENTRU EL

  1. Fals, daca nu si-a facut pana acuma, nu-si va mai face ! Fostul vice primar, fost la PNL, care se considera de dreapta, acuma si-a schimbat strategia, s-a facut de stanga, candidand din partea PSD-ului ! Sa-i multumeasca domnului primar Marcu Valeriu, ca 4 ani, a trait ca-n sanul lui Adam, nu a facut nimic, doar a incasat salariul, jocuri si pe calculator si activitate intensa pe Fb.

 2. Degeaba incearca unii sa arunce cu noroi in Primarul Marcu Valeriu, pentru ca este in primul rand un om pentru oameni, care s-a preucupat si se preocupa de binele comunitatii. Un Primar care a tinut cu dintii, cu toata prsiunea mafiei politice,ca apa potabila sa ramana la Comuna Berca, sa fie un bun al comunitatii . Comuna Berca are propriile puturi de alimentare cu apa potabila, retele de distributie. Mafia incearca sa arunce o pata de mizerie asupra primarului in exercitiu si candidat pentru un alt mandat. Dar locuitorii comunei Berca, sunt cu trup si suflet alaturi de acest om !

 3. Nu si-a facut vila? pai dv nu locuiti cu el in aceea vila? aia ce este???? doamna nu mai mintiti poporul!!! are vila si doua masini de lux, apartament in Bucuresti si alte nestiute de nimeni!!! daca ANI va face un simplu calcul la veniturile si averile lui, va iesi prost pt edilul penal.cum sa cumperi doua masini de lux cu salariul de primar/ invatator sau director de gradinita???? nu iese socoteala!

 4. „locuitorii sunt cu trup si suflet alaturi de acest om ” doamna inseamna ca traiti la Paris? Nu vedeti ca lunea nu il mai doreste pe acest primar penal????

 5. Cel care ai scris in numele meu , mai devreme sau mai tarziu vei plati drastic aceasta indrazneala. deja se cerceteaza acest caz. Ii avertizez pe toti cei care se folosesc de conturi false pentru a vorbi despre mine sau in numele meu vor suporta consecintele. Acesti oameni nu au simtul responsabilitatii , ei nu pot sa-si exprime direct un punct de vedere pentru ca sunt compromisi deja. Niciodata nu o sa ajungeti in fruntea PRIMARIEI BERCA daca umblati cu astfel de lucruri jalnice. Ce fel de caracter poate sa aiba un astfel de om.

 6. Doamna Florescu ,dumneavoastra ati baut apa de la robinet in ultimele 3-4 zile.ca tot ati amintit de apa,ati mers printre blocuri sa vedeti cum arata gurile de canal si cum asa zisul sistem de canalizare colecteaza apa pluviala?

 7. Îmi spunea cineva, cândva, că dacă va dispărea schela Berca, această comună va deveni o a doua Valea Jiului. Câtă dreptate avea… Cât despre primarul ala, pentru care am lucrat cândva și care nu ne dădea salariile, e bine să-l aruncați în pușcărie și să aruncați cheia. Pentru oameni ca ăștia e că noi, acum, ne petrecem viața departe de casă, țară și cei dragi nouă. Îmi pare rău dar în același timp vă felicit pentru reportaj. O zi bună tuturor.!

 8. Dragi locuitorii ai comunei berca de ce va mirați de primar.
  Domnul Marcu din vice a ajuns primar nu zic ca nu este bun dar toti primari își ia partea de primar co fi unul co fi altul toti vor munci la fel ( IL Caragiale ) dar asa e domnule scorosanul cum de numai dumneavoastra aveați contracte cu schela pe timpul domnului ghita
  Domnule vice cum de santeti la alt partid nu mai e bun tatuca marcu

 9. Pacat ca Berca a facut performanța la fotbal,La ti uitat pe Cristi Nitu care a dat goluri de aur si ne a facut Fericiți ,era o ocazie sa stie lumea de noi sa investească dar cate goluri sa de a si Nitu ca ne a calificat in sferturile cupei României ,bravo Nitu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: