AdministrațiePoliticăȘtirile zilei

Începe războiul declarațiilor! / Tescaru îi răspunde lui Cezar Preda

Discuții aprinse pe marginea politicii Companiei de Apă Buzău, care se vede obligată să majoreze prețul apei prin contractul de finanțare europeană asumat.
Directorul Companiei de Apă Buzău, Ionel Tescaru, care susține că majorarea prețului nu are nevoie de votul consilierilor, consideră declarația lui Cezar Preda o „ieșire necontrolată” și se arată nemulțumit de „maniera condamnabilă în care un politician oarecare alege să vorbească Compdespre chestiuni pe care nu le-a înțeles și nu le va înțelege niciodată.”
Redăm, mai jos, declarația deputatului liberal:
„Am înțeles că directorul Companiei de Apă vrea să scrie instituțiilor care finanțează acest proiect mare pentru județul Buzău. Îi recomand să scrie, în primul rând, că el nu este preocupat de ca­litatea serviciilor, ci este preocupat, în primul rând, să-și cumpere hotel, este preocupat să angajeze pe oricine mișcă și este responsabil în Buzău – crezând că nimeni nu îl va mai controla, că nimeni nu-l va mai trage la răspundere -, că el a angajat personal cât pentru zece companii de apă, că el are calitatea produsului său, apa, sub orice critică, că el nu se gândește de două ori înainte de a cere mai mulți bani de la populație față de ceea ce le dă ca produs, și abia apoi să se gândescă că aceste instituții vor îngreuna accesul la fonduri al autorităților locale din județul Buzău”.
  • * Răspunsul șefului de la Apă nu s-a lăsat prea mult așteptat. El a trimis pe adresa redacției următorul punct de vedere:
„Cu toate ca, de obicei, am evitat sa raspund atacurilor politice, ultimile iesiri necontrolate ale deputatului Preda Cezar, prezentate recent in presa locala, m-au determinat sa va transmit prezentul drept la replica, pentru a proteja investitiile majore implementate de Compania de Apa in ultimii ani, angajamentele internationale asumate, dreptul legitim al tuturor buzoienilor de a avea acces la servicii civilizate si, nu in ultimul rand, demnitatea lezata a atator specialisti jigniti de maniera condamnabila in care un politician oarecare alege sa vorbeasca despre chestiuni pe care nu le-a inteles si nu le va intelege niciodata.
Printre altele, deputatul Preda Cezar lanseaza acuzatii nefondate cu privire la: calitatea investitiilor de peste 340 de milioane de lei implementate prin Programul Operational Sectorial de Mediu (POS Mediu), calitatea serviciilor oferite de Compania de Apa Buzau in urma lucrarilor realizate in cadrul proiectului, calitatea personalului Companiei. Ori din cauza ca nu este informat sau ca este informat gresit, ori din pricina faptului ca nu a inteles nimic, domnul Preda Cezar se afla intr-o mare eroare cu privire la aceste chestiuni. Pentru corecta informare a cititorilor publicatiei dumneavoastra, este bine sa se stie urmatoarele lucruri, repetate cu obstinatie in ultimii ani, pe intelesul tuturor, chiar si al domnului Preda :
  • Investitiile in infrastructura de apa/canalizare din Buzau, in particular, si din Romania, in general, nu au avut caracter optional, ci au reprezentat o necesitate in vederea integrarii in Uniunea Europeana. Poate ca politicienii ca domnul Preda Cezar ar fi preferat o Romanie blocata in noroi si fara acces la servicii vitale, pentru a controla mai usor masele. Poate ca politicienii ar fi dorit ca oamenii din cartierele buzoiene Posta si Mihai Viteazul, sau din Pogoanele, Patarlagele si Nehoiu, pentru a da doar cateva exemple, sa isi aduca, in anul 2015, apa cu butoaiele si cu carutele, de la fantani cu apa nerecomandata consumului uman. Noi am inteles altfel necesitatile populatiei judetului Buzau si am implementat cea mai mare investitie facuta vreodata aici, cu efecte benefice categorice in viata locuitorilor.
  • Obiectivele realizate in cadrul proiectului “Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Buzau” nu sunt “prost facute si fara cap”, asa cum sustine autoironic deputatul, ci sunt realizate ireprosabil din punct de vedere tehnic, pe baza unei proiectari agreate de Uniunea Europeana si de finantatorii externi. Mai mult decat atat, Buzaul este dat drept exemplu, la acest capitol, atat de catre autoritatile de management din tara noastra, cat si de catre organismele europene abilitate. Am aratat transparenta si deschidere in ceea ce priveste prezentarea investitiilor catre toti locuitorii si factorii responsabili politic si administrativ si ne exprimam inca odata dorinta de a arata oricarei persoane interesate modul in care au fost implementate la Buzau programele cu finantare externa. Daca domnul Preda nu a inteles mare lucru din relatarile de presa sau din materialele disponibile pe site-ul Companiei, ii intind o mana de ajutor si il invit cu cea mai buna credinta, cu toti specialistii pe care ii are, sa vina sa vada despre ce este vorba. Ii punem la dispozitie toate elementele necesare pentru a se informa corect inainte de a vorbi. Ii propun chiar sa ma insoteasca, alaturi de domnul consilier Badulescu Dorin (care a afirmat ca nu s-a facut nicio investitie in Pogoanele, locul sau de bastina), intr-o vizita de documentare in Pogoanele, acolo unde vom putea sa-i intrebam de localnici daca erau necesare sau nu investitiile prin care au acum apa potabila si canalizare.
  • Mecanismul tarifar este parte integranta si obligatorie a procesului de implementare a investitiilor cu finantare europeana si la acceptarea lui a contribuit intreg spectrul politic buzoian responsabil. Acesti oameni, fie ca era vorba de presedinti de Consiliu Judetean, consilieri sau primari, sunt “vinovati” ca au inteles faptul ca semnarea Contractului de Delegare si responsabilitatile asumate pentru implementarea programului de investitii au reprezentat singura cale pentru a realiza atat de multe investitii intr-un termen atat de scurt. Populatia trebuie sa se inteleaga ca mecanismul tarifar aferent fiecarui proiect investitional finantat cu fonduri europene este valabil la nivelul intregii tari, indiferent de operatorul regional aplicant si ca acesta se aplica in functie de etapele parcurse. Vorbim aici de responsabilitati majore asumate de la nivel international pana la nivel local. Probabil ca domnul Preda Cezar nu este obisnuit sa respecte intelegerile si angajamentele luate fata de institutii, parteneri interni si externi sau oameni obisnuiti, dar noi avem obligatia de a respecta toate prevederile contractuale prin care a fost posibila implementarea acestui proiect vital pentru judetul Buzau, pentru ca avem responsabilitatea intregii arii de operare. Este usor sa spui oamenilor ca serviciile de apa/canalizare nu trebuie platite sau ca sunt prea scumpe, dar, daca domnul Preda Cezar ar fi condus un operator regional cum este Compania de Apa Buzau, intr-un regim de responsabilitate, ar fi avut aceesi viziune ca a managementului actual al Companiei. Grija esentiala a domniei sale nu trebuie sa fie populismul si atacarea gratuita a marilor agenti economici, ci ar trebui sa se ingrijeasca de modalitatile prin care poate creste veniturile cetatenilor, in asa fel incat plata utilitatilor publice sa nu mai reprezinte o problema pentru acestia.
  • In legatura cu pretinsa slaba calitate a serviciilor oferite de Compania de Apa, ii recomand lui Preda Cezar sa se informeze la institutiile responsabile cu monitorizarea apei potabile si a apelor deversate in emisari. Este evident ca serviciile noastre nu sunt la nivelul de 100% in ceea ce priveste exigentele pe care le avem, dar niciun operator nu se poate lauda cu acest lucru. Compania de Apa Buzau nu este perfecta, ca domnul Preda, ci spunem clar ca mai avem foarte multe lucruri de facut. Reamintesc, pe aceasta cale, ca pana si cele mai mici probleme ramase in legatura cu calitatea serviciilor (suspensii feruginoase ale apei in anumite zile/zone ale orasului) vor fi solutionate pana la sfarsitul anului, in urma implementarii investitiilor cu fonduri ramase din economiile facute de Compania de Apa in urma implementarii programelor investitionale din perioada 2007 – 2014.
  • Desi nu exclud posibilitatea ca domnul Preda Cezar sa detina reteta prin care, crescand numarul localitatilor in care operezi serviciul de alimentare cu apa/canalizare sa iti reduci numarul de angajati, doresc sa apar demnitatea si calitatea profesionala a angajatilor Companiei de Apa Buzau, cu ajutorul carora au fost implementate investitiile din ultima perioada. Sunt oameni alesi printr-o selectie extrem de riguroasa, oameni pe care presa buzoiana i-a cunoscut in timpul vizitei de documentare la obiectivele de investitii: ingineri foarte bine pregatiti, proiectanti inalt calificati si specialisti care au implementat proiecte de zeci de milioane de euro intr-un mod ireprosabil. Le transmit pe aceasta cale felicitari pentru modul in care si-au facut treaba si ii asigur ca nu au de ce sa se simta amenintati. Exemple de politicieni populisti se gasesc prin toate judetele tarii, mai ales in apropierea campaniei electorale. Sunt oameni care nu au realizat nimic in toata viata lor, oameni pe care nu ii asculta nimeni, oameni frustrati pentru lipsa reusitelor profesionale. Ii asigur pe partenerii nostri si pe consumatorii din judetul Buzau ca personalul Companiei de Apa este inalt calificat si apt sa gestioneze orice situatie referitoare la serviciile publice de apa/canal.
  • In fine, legat de “sugestia” deputatului Preda Cezar referitoare la cei carora voi scrie in viitor, ii multumesc pentru grija, il felicit pentru caracterul dovedit si il asigur ca nici cei mai buni prieteni ai domniei sale nu vor gasi vreo fisura in managementul Companiei de Apa Buzau. Vorbim aici, din pacate pentru dorintele domnului Preda, de societatea cea mai verificata/controlata/analizata din judet, de cel mai mare operator economic buzoian, asa ca amenintarile sale nu au darul de a speria pe nimeni. Il rugam, pe aceasta cale, sa prezinte toate informatiile pe care le are organismelor abilitate. Ceea ce nu a inteles domnul Preda este ca, spre deosebire de domnia sa, noi chiar ne dorim sa fim verificati si controlati si ca toate deciziile importante le luam dupa ce ne-am asigurat ca sunt corecte din toate punctele de vedere. Decizia referitoare la achizitionarea unui nou sediu se inscrie in aceasta tematica. Dar, daca operatorul regional buzoian este verificat si controlat frecvent de autoritati, intrebarea este daca acelasi regim, adica o verificare permanenta a tuturor activitatilor domniei sale de catre autoritatile statutului, i-ar conveni deputatului Preda Cezar. Pe de alta parte, doresc sa precizez ca avem obligatia contractuala de a informa partenerii externi despre problemele aparute in derularea proiectului si despre respectarea angajamentelor asumate de catre semnatarii contractului. Suntem constienti de necesitatea verificarii de catre toate organismele abilitate a deciziilor si actiunilor operatorului regional. Aceasta se intampla si este absolut normal sa fie asa. Ar fi interesant daca aceste organisme institutionale ar controla si verifica si deciziile politice prin care sunt amanate investitii urgente, sunt blocate proiecte cu bani europeni, sau prin care se ajunge la penalizari suportate din buzunarul cetateanului.
 
Atat in postura de director al unuia dintre cei mai importanti operatori regionali din Romania, cat si in calitate de presedinte al Patronatului Apei din tara noastra, consider ca modul jenant in care Preda Cezar alege sa isi inceapa campania electorala sa fie cunoscut de catre toti si sanctionat ca atare, ca exemplu de populism desantat si de iresponsabilitate civica. Solicit scuze publice de la domnul Preda fata de Compania de Apa, fata de locuitorii judetului nostru si fata de institutiile europene fara de care investitiile majore din judetul Buzau nu puteau fi implementate. Ne asteptam ca, in calitatea sa de deputat, domnul Preda Cezar sa aiba activitati parlamentare prin care sa urmareasca cresterea gradului de transparenta a operatorilor, eliminarea birocratiei din zona implementarii investitiilor derulate cu fonduri europene, sa propuna proiecte pentru dezvoltarea judetului etc. Desi domnia sa se afla intr-o mare eroare si ataca fara temei si fara cunostintele necesare activitatea Companiei de Apa Buzau, care deserveste aproape jumatate din populatia judetului nostru, il invit sincer sa ne sprijine in ceea ce priveste identificarea solutiilor pentru restul judetului, in asa fel incat toti locuitorii Buzaului sa aiba acces la serviciile de alimentare cu apa si de canalizare.
Ionel Tescaru
Director General al Companiei de Apa S.A. Buzau

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

3 comentarii

  1. Cine i-a compus acest punct de vedere? In noiembrie anul trecut s-a facut de … ris in fata lui Ponta.

  2. Domnul Preda Cezar de cand a intrat in politica, tinta lui a fost sa distruga Compania de Apa. Este singura institutie care nu a fost inca vanduta,datorita conducerii ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button