Știrile zileiUtile

Întreținerea mașinii: 3 lucruri pe care trebuie să le verifici și să le schimbi periodic

Pentru a reusi sa te bucuri o perioada cat mai mare de timp de masina ta, trebuie sa acorzi importanta cuvenita intretinerii acesteia. Mentenanta te poate ajuta nu doar in acest sens, ci si sa beneficiezi de automobilul pe care il conduci, la capacitatea lui maxima.

Cu siguranta, stii deja ca pentru a obtine aceste lucruri, este necesar sa verifici si sa schimbi, atunci cand este cazul, piesele si elementele uzate cu altele noi, de buna calitate. Descopera in acest articol care sunt lucrurile pe care trebuie sa le schimbi periodic, astfel incat masina ta sa functioneze perfect.

  • Uleiul de transmisie

Inlocuirea uleiului de transmisie reprezinta una dintre cele mai importante operatiuni de intretinere a autovehiculelor. La fel ca in cazul celorlalte fluide vitale ale unui automobil, uleiul pentru cutia de viteze trebuie verificat si schimbat periodic, intrucat acesta se deterioreaza in timp, procesul de uzura fiind mult mai accentuat la conducerea in mediul urban. Lichidul de transmisie are, in general, o culoare rosie, insa pe masura ce se deterioreaza capata o nuanta mai inchisa si dobandeste un miros de ars, aceste lucruri indicand faptul ca trebuie inlocuit. Totusi, in afara acestor situatii, exista si anumite semne de care trebuie sa tii cont, pentru a schimba in timp util acest lichid. De exemplu, atunci cand transmisia produce zgomot in mers si la schimbarea treptelor de viteza, cand vitezele se schimba cu intarziere sau cand apar diferite resuti si impuritati in lichid.

Pentru ca masina ta si, implicit, cutia de viteze sa aiba performante excelente cat mai mult timp cu putinta, alege un ulei de calitate. In acest sens, poti comanda ulei pentru cutia de viteze pe Revizieshop, atat pentru cutiile automate, cat si pentru cele manuale. Cu siguranta, daca vei avea in vedere acest lucru, te vei putea bucura de automobilul tau la capacitatea lui maxima.

  • Filtrul de aer

O alta actiune esentiala pentru intretinerea corecta a masinii tale este reprezentata de schimbarea filtrului de aer. Scopul acestei componente este acela de a nu permite particulelor mai mari de cativa microni sa patrunda in motor, odata cu aerul. Desi exista multi soferi care aleg sa nu foloseasca acest filtru, lipsa lui poate duce la deteriorarea prematura a pistoanelor, infundarea catalizatorului si uzarea altor componente ale motorului. Cu alte cuvinte, daca masina nu este dotata cu un filtru de aer sau daca acesta nu este inlocuit la timp, poti ajunge in situatia in care vei avea cheltuieli uriase.

Spre deosebire de uleiul de transmisie, filtrul de aer nu prezinta semne clare care sa indice ca trebuie schimbat. Orice particula de praf si orice fel de gunoaie se pot depune pe acest filtru, chiar si atunci cand masina stationeaza. Din acest motiv, inlocuirea acestuia trebuie facuta cel putin o data pe an, indiferent de numarul de kilometri parcursi. Pentru a evita situatiile neplacute, cauzate de o piesa atat de banala, comanda acum online un filtru de aer sau un pachet cu mai multe tipuri de filtre, din magazinul revizieshop.ro. Fara indoiala, daca vei inlocui la timp filtrul de aer la masina ta, nu vei avea niciun fel de probleme.

  • Kitul de distributie

Kitul de distributie este un alt lucru pe care trebuie sa il verifici si sa il schimbi periodic la masina ta, pentru ca aceasta din urma sa isi pastreze performantele odata cu trecerea timpului. Inlocuirea acestui kit este o operatiune necesara, intrucat, daca distributia nu este inlocuita la timp, poate duce la uzura si chiar la ruperea curelei si lantului. De asemenea, in cazul in care kitul de distributie este mult prea uzat, pot aparea si alte probleme majore, precum distrugerea chiuloasei, fisurarea blocului motor, ruperea bielelor sau spargerea pistoanelor.

Referitor la intervalul de schimbare, momentul inlocuirii acestui kit depinde, intr-o mare masura, de motorizare si, uneori, de modul in care a fost condusa masina. Cu toate acestea, producatorii auto recomanda ca intreg kitul  sa fie schimbat la 90.000 de kilometri sau o data la 5 ani – daca masina are distributie pe curea – si la 60.000 de kilometri sau la fiecare 4 ani – in cazul in care automobilul are distributie pe lant. Asadar, tine cont si de acest aspect, pentru a reusi sa te bucuri de performantele excelente ale masinii tale, cat mai mult timp cu putinta.

In concluzie, intretinerea si mentenanta joaca un rol important in buna functionare a masinii tale. Asigura-te ca verifici si schimbi in timp util aceste trei lucruri la automobilul tau, dar si ca ii faci inspectia tehnica periodica.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button