CORONAVIRUS

Locul din Buzău unic în România pentru „tezaurul” de chihlimbar

Departe de agitația marilor orașe, țara noastră păstrează frumuseti puțin cunoscute turiștilor gălăgiosi. Una dintre ele este și localitatea Colți, din județul Buzău. Localitatea este unică în felul ei , deoarece,  dincolo de peisajele extraordinare, în aceasta zonă a existat singura exploatare de ambra de colti 2chihlimbar din tară.

Pentru a ajunge la Colți, turistul trebie să pornească de la Buzău spre Brașov, pe Drumul National 10. Curând, în fața ochilor îi vor ieși în cale munții plini de verdeață, dar si de chihlimbar, o piatra semiprețioasă de culoarea mierii.

Ghizi îi  pot fi puținii localnici care înca sapă dupa pietrele formate în milioane de ani din rățina arborilor preistorici.
La Muzeul Chihlimbarului – unic in țară – turiștii pot admira si bucăți de chihlimbar care cântăresc aproape două kilograme.

Vizita la Colți fără o oprire la minele de chihlimbar, din care localnicii au scos multe pietre semipretioase si de pe urma carora unii traiesc si acum, este incompletă. Fiți, însă, precauți! Este riscant sa intrați in subteran!Chihlimbar din Muzeul Chihlimbarului din Colti

La Colti există opt mine de exploatare a chihlimbarului, dar care au fost închise rand pe rand. Intr-una dintre aceste mine inca se mai poate intra. Aceasta este însa accesibilă doar cunoscătorilor bine echipați tehnic si cu mult curaj.

De la Colți, turistul poate merge spre Aluniș, pentru a admira asezarile rupestre si o biserică veche de peste 7 secole. Biserica de la Aluniș este printre putinele din tara sapată în piatră, în care încă se mai slujește.

Citește și Locul din Buzău considerat „Athosul” românesc. Galerie foto

Tot în această zona sunt si peste 20 de grote, toate învăluite in mister. Au fost chihlimbarfolosite de-a lungul timpului drept ascunzători pentru comori, dar și ca refugiu pentru primii crestini prigoniți.

Dupa o zi istovitoare, turiștii sunt așteptați să-și tragă sufletul la o pensiune din zonă. O noapte de cazare costă în jur de 100 de lei.

 

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: