Știrile zilei

Lotul Pietroasele-Buzău, veriga slabă a Autostrăzii A7 | Cine întârzie lucrările

Dacă pe cele mai multe tronsoane ale Autstrăziii A7 se lucrează la foc continuu, iar pe unele segmente chiar s-a depășit graficul, tronsonul Pietroasele-Buzău este în continuare blocat, la doi ani de la lansarea licitației. Motivul îl reprezintă numeroaselor contestații depuse de participanți.

Potrivit economedia.ro, contractul pentru lotul 3 al Autostrăzii Ploiești – Buzău va ajunge din nou la Curtea de Apel București, asta după ce contestația Danlin a dost respinsă pe fond la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), dar constructorul din județul Neamț a depus contestație pe 18 aprilie și la Curtea de Apel București. Primul termen al soluționării contestației a fost stabilit pentru data de 12 mai.

  • Tronsonul 3, codașul A7.

Lotul 3, Pietroasele – Buzău, este singurul lot al Autostrăzii Moldovei A7 fără contract de execuție semnat. Dacă și la Curtea de Apel București se respinge contestația, atunci contractul poate fi semnat cu Nurol.

Licitația pentru execuția Lotului 3 (14 km) a fost lansată în urmă cu aproape 2 ani, în iunie 2021, dar contractul nu a fost semnat din cauza contestațiilor. Inițial, CNAIR îi desemnase câștigători pe bihorenii de la Selina (Drum Asfalt – Trameco), dar Nurol, Tekfen și Danlin au depus contestații, câștigate inclusiv la Curtea de Apel București.

Ofertele depuse la contractul pentru Lotul Pietroasele – Buzău (14 km) încă sunt în reevaluare după decizia Curții de Apel București din ianuarie 2023, a explicat pe 6 aprilie șeful CNAIR Cristian Pistol.

Pe lotul 3 din păcate avem o epopee, avem mai multe decizii de la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC), de la Curtea de Apel București, în momentul de față am depășit o contestației a unei solicitări de clarificări a comisiei de evaluare… am ajuns într-o nebunie. E o contestație care a fost respinsă de CNSC, iar acum Comisia de Reevaluare evaluează ofertele ținând cont de toate deciziile date de CNSC și de Curtea de Apel anterioare. Nu pot să vă spun că e vorba despre un constructor turc sau unul român, dacă vom avea în continuare contestații nu pot spune când semnăm contractul. În momentul de față ne putem încadra în termenele prevăzute în PNRR (n.r august 2026)”, a afirmat Cristian Pistol, conform sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button