Știrile zilei

Mărăcineni, prima comună în care vor ajunge gazele naturale

Cel mai dorit proiect de la Revoluție încoace, alimentarea cu gaze a comunelor din județul Buzău, nu a fost niciodată mai aproape de realizare. La cristalizarea proiectului a contribuit, în mod decisiv, efortul conjugat al mai multor oameni din Buzău: liderul PSD, Marcel Ciolacu, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Neagu, city-managerul din Mărăcineni, Constantin Dumitru, și reprezentanții Transgaz.

Extinderea rețelei de gaze na­tu­rale este țelul oricărei comune în care locuitorii încă se încălzesc cu soba sau cu centrala pe lemne. Prioritare pentru extindere sunt localitățile care au deja rețea de gaz și cele care o au în apropiere.

  • Masterplan realizat de Consiliul Județean, împreună cu UAT-urile partenere.

Pentru implementarea acestui mare proiect, România poate accesa 1 miliard de euro, din care 800 milioane euro pe viitorul exercițiu financiar. Exercițiul nou financiar se va deschide în 2021, până când vor ieși normele metodologice, până vor ieși axele de finanțare, abia prin 2023 autoritățile ar putea fi eligibile pe fonduri europene.

Consiliului Județean Bu­zău, împreună cu cele peste 60 de unități administrativ-teritoriale, după ce comuna Stâlpu s-a retras din asociere, alături de care a constituit ADI ProGaz, a decis realizarea unui masterplan pe baza căruia se va stabili graficul de extindere a rețelei de gaze.

„ProGaz Buzău 2020 este o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară pentru a se putea introduce gazul metan în mai multe localități. Există un program pe Programul Operațional Regional pe fonduri europene și ca să putem să accesăm acești bani trebuie făcut un masterplan pe întreg județul, iar apoi pe fiecare localitate în parte. Facem așa­dar masterplanul pentru a putea accesa fonduri pentru introducerea gazului metan în mai multe localități din județ”

Primele comune care se vor bucura de rețeaua de gaze naturale sunt Mărăcineni și Săpoca. Cea mai grea operațiune, de care s-au împiedicat des reprezentanții gazelor naturale din România, o reprezintă subtraversarea râului Buzău. Conducta trebuie introdusă la mare adâncime pe sub albia râului, iar această operațiune trebuie realizată cu mult efort și atenție.

Anuul trecut, în aprilie, Consiliul Judeţean şi zeci de comune din judeţ au înfiinţat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „PROGAZ BUZĂU 2020”, prin care se vor derula procedurile necesare extinderii reţelei de gaz în judeţ.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

3 Comments

  1. Buna seara! Ma scuzati, dar… poate ar trebui sa recititi titlul („[…] SE vor ajunge gazele naturale”). 🙂 O seara frumoasa si multumim pentru informatii! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!