Știrile zilei

Medicul Alina Iordache: „Copiii trebuie să stea mult în aer liber, să facă mișcare, indiferent de temperatura de afară”

Medicul pediatru Alina Iordache le oferă părinților sfaturi prețioase privind îngrijirea copiilor, în contextul apropierii anotimpului rece. Apreciatul medic buzoian încearcă să răspundă, în cadrul unor postări pe Facebook, întrebărilor pe care și le-ar putea pune părinții în această perioadă.

Prima întrebare la care răspunde medicul buzoian este următoarea? „Dăm sau nu dam copiilor suplimente alimentare în această perioadă?”.

Aceasta este o intrebare cu care ma intalnesc frecvent in ultima perioada. Cu totii ne dorim copiii sanatosi si ne doare cand ii vedem bolnavi dar, la varsta mica, racelile, virozele sunt normale. Contactul cu virusurile, bacteriile si toate microorganismele din mediu sunt cele care ajuta la construirea sistemului imunitar al copilului nostru.”, scrie medicul buzoian pe pagina de Facebook a clinicii Ivy Kids.

Dr. Iordache: „ESTE NORMAL SĂ RĂCEASCĂ”

„Nu este normal sa faca forme grave de boala, dar racelile usoare, cu nas care curge cateva zile, cu durere usoara de gat, tuse si febra cateva zile sunt frecvente si, ne place sau nu ne place, fac parte din dezvoltare.

NU le administrati antibiotic la cel mai mic semn de raceala, antibioticul slabeste imunitatea, daca vor primi tot timpul sau de mici antibiotic vor fi cu siguranta mai predispusi sa se imbolnavesca, pentru ca vom modifica sistemul de aparare al organismului.

NU va recomand sa exagerati cu suplimentele de imunitate, nu este un lucru chiar bun sa suparastimulam imunitatea la varsta mica, pentru ca nu stim ce se va intampla in perioada de adult. Exista riscul ca oferind tot timpul imunostimulante sa declansam boli alergice sau boli autoimune, asa ca nu exagerati cu suplimentele.

Cheia unei vieți sănătoase, o alimentație diversificată.

Alimentatia diversificata ii ofera copilului una dintre cele mai bune protectii. Vitaminele se absorb mai bine din alimente decat din suplimente, asa ca incercati sa oferiti o alimentatie sanatoasa, cu fructe si legume (preferabil crude), lactate, carne, ou. Bineinteles ca vor primi si fainoase, pot primi si un dulce, dar nu exagerati. Copilul nu trebuie sa fie gras ca sa fie sanatos (din contra, de cele mai multe ori copiii grasi nu sunt sanatosi), eu personal prefer copiii slabi, copiii care frunzaresc macarea, care mananca cate putin din fiecare grupa de alimente, care alerga toata ziua si care nu au rabdare sa stea la masa sa manance doua feluri de mancare (nu este nevoie sa mancam doua feluri de mancare la masa).

Copiii trebuie sa stea mult in aer liber, sa faca miscare, indiferent de temperatura de afara. Pot sa alerge si sa mearga cu bicicleta sau cu trotineta si la -5®C. Nu ii invatati cocolositi, nu le puneti fularul la gura la cea mai mica briza, nu e nevoie de caciula in septembrie. Pe cat de rezistenti ii invatam, pe atat de rezistenti vor deveni ca oameni. Este normal sa fie fereatra deschisa in salile de clasa, trebuie aerisite salile in care sunt multi oameni (chiar si copii mici), aerul curat nu face rau. Este normal sa alerge in curtea scolii in decembrie la ora de sport (sportivii devin rezistenti tocmai pentru ca isi calesc organismul). Atentie la cum va pregatiti copilul!

PS: am o finuta tare desteapta care, atunci cand i-am atras atentia ca poate copilului de 2-3 ani i-ar trebui un hanorac pe el (mie personal imi era cam frig, iar copilul era in bluza), mi-a spus ca ea a facut comanda de un copil sanatos si rezistent. Intr-adevar are un copil sanatos si rezistent. Bravo ei! Sunt mandra de ea!”, a scris dr. Alina Iordache pe pagina de Facebook.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button