Știrile zilei

Moarte albă, pe străzile din Buzău. Amănuntul despre care nu vorbește nimeni

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că în Buzău există rețele care se ocupă de aprovizionarea pieței cu substanțe psihoactive. Numărul consumatorilor este în creștere, la fel și gradul de risc al substanțelor care ajung pe piață.

În ultimii ani, problema traficului de droguri a devenit o constantă a preocupării polițiștilor și a procurorilor antitero. Numărul persoanelor implicate în traficul de substanțe psihoactive a crescut, grupările au dezvoltat noi moduri de operare, iar lupta împotriva „morții albe” a devenit, la rându-i, mai grea.

Dar dacă despre traficanți auzim tot mai des, despre victimele traficului de droguri nu vorbește nimeni. Plasată undeva în subsidiar, problema buzoienilor robiți de dependență rămâne una de etică. Cine se preocupă de aceste persoane care, cu sau fără voia lor, au devenit pradă unui joc perfid și distrugător? Care sunt mijloacele prin care ei sunt identificați, consiliați, tratați, reintegrați în societate?

Este știut faptul că moartea albă își alege victimele din rândul tinerilor. Teribilismul vârstei este factorul decisiv, situația familială și lipsa de comunicare cu părinții – factori favorizanți. În absența acestor repere esențiale, tânărul ajunge să graviteze într-o lume feroce, în care supraviețuirea devine scopul fundamental.

În România, consilierea e doar pe hârtie. Caracterul prohibitiv al traficului de droguri îi face pe mulți dintre consumatori să nu vorbească niciodată despre problema lor. În cel mai bun caz, ei ajung la Urgențe, iar de acolo sunt trimiși la spitale de neuropsihiatrie, pentru dezintoxicare. Pentru unii este o lecție în urma căreia renunță definitiv la droguri, pentru alții doar primul pas către o viață de adicție, către o succesiune de căderi și ridicări ce frâng personalitatea individului.

  • Trei buzoieni, reținuți. Câți consumatori aprovizionau și cine le va lua locul?

Numai ieri, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate din Buzău, împreună cu procurorii DIICOT, au efectuat 26 de percheziţii domiciliare în Buzău, Ilfov şi Bucureşti, la persoane bănuite de trafic de droguri de mare risc şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit IPJ Buzău, din cercetări a reieşit că, din 2020 şi până în prezent, 15 persoane, cu vârste cuprinse între 23 şi 38 de ani, s-ar fi constituit într-o grupare infracţională şi s-ar fi aprovizionat cu droguri de mare risc din Bucureşti, pe care le-ar fi vândut în Buzău.

„În urma percheziţiilor, au fost descoperite 120 de grame de substanţă pulverulentă, susceptibilă a avea efecte psihoactive, mai multe dispozitive utilizate pentru porţionarea şi cântărirea substanţelor, 18.250 de euro, 47.750 de lei, 4.000 de franci elveţieni şi două arme cu muniţia aferentă, ce vor fi supuse expertizării în vederea stabilirii legalităţii deţinerii acestora”, se arată într-un comunicat de presă.

Trei tineri au fost reținuți pentru 24 de ore, urmând ca astăzi să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă. Vor fi apoi judecați, probabil în stare de libertate, iar după un an, doi, vor primi pedeapsa.

Dar traficanții de droguri vor lăsa un gol, care trebuie ocupat repede. Dependența pieței va fi întreținută de alte și alte persoane, anchetatorii vor întocmi un nou dosar penal, iar în tot acest timp victimele reale ale fenomenului vor rămâne consumatorii și familiile lor marcate pentru totdeauna.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

  1. Asta cu drogurile este a fel ca aia cu prostituatele, toată lumea știe unde sunt, doar politia nu știe 😂😂😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!