Știrile zilei

Moartea mută. PERICOLUL care dă târcoale în această perioadă

Odată cu venirea toamnei, mulți dintre buzoieni pregătesc vinul în gospodării. În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu realizează pericolul care pândește tăcut: intoxicația cu dioxid de carbon rezultat în urma fermentației alcoolice.

În fiecare an, sezonul vinului face victime în rândul gospodarilor care nu acordă suficientă atenție unui fenomen extrem de periculos. Toamna, intoxicațiile cu gaze emanate de vinul în fierbere sunt la ordinea zilei.

Deşi oamenii ştiu că există pericolul intoxicării cu dioxid de carbon degajat în timpul procesului de fermentare, tragediile nu întârzie să apară în fiecare toamnă, deoarece oamenii nu respectă nici cele mai simple reguli de siguranță.

Deși pompierii buzoieni nu au fost solicitați să intervină în ultima perioadă în astfel de situații, pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu dioxid de carbon pe timpul fermentării mustului, I.S.U. recomandă:

 • nu puneţi mustul la fermentat în spaţii închise;
 • nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;
 • anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;
 • verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi, prin aprinderea
  unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient
  oxigen;
 • sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace,
  neurologice.
 • nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă dacă nu aveți echipament de
  protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

Este foarte important de ştiut că victima nu îşi dă seama că se intoxică deoarece dioxidul de carbon pe care îl emană mustul în timpul fermentării nu are culoare şi nici miros.

Primele simptome ale intoxicării sunt ameţeala, greaţa (cu sau fără vărsături), tulburări de vedere, greutate în respirație şi dureri de cap. Persoana care inhalează o concentraţie mare de gaz, poate deveni inconştientă, iar în câteva minute poate chiar surveni decesul.

În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.

În cazul preparării vinului în gospodăriile proprii, lucrurile pot lua o turnură tragică, iar asta pentru că mulți dintre gospodari nu respectă câteva reguli elementare:

„Tăria asta a vinului e foarte periculoasă. Nu miroase, dar te ameţeşte pe loc. De aia unii îi spun <moartea mută>, fiindcă te ia un leșin și nici nu știi când mori. (…)  În primul rând, uşile beciului nu trebuie să fie închise când ducem vinul; spațiul trebuie aerisit. Dar cea mai ușoară verificare se face cu lumânarea. Când vrem să vedem dacă în încăpere sunt gaze, intrăm cu o lumânare, și dacă lumânarea se stinge, nu trebuie intrat. Înseamnă că atunci nu e aer.”, spune buzoianul Lazăr Ilie, viticultor de-o viață.

 • Testul lumânării 

Potrivit specialiștilor, nu se recomandă ca fermentarea mustului să aibă loc în spaţii închise. În cazul în care totuşi vinul a fost transportat în beciuri, spaţiile trebuie să fie aerisite.

De asemenea, pentru a verifica dacă în încăpere s-a acumulat dioxid de carbon trebuie de intrat în beci cu o lumânare aprinsă. Dacă aceasta se stinge la intrare, înseamnă că în încăpere lipseşte oxigenul, iar viaţa este în pericol.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: