Știrile zilei

Mor pe capete. Autoritățile au mâinile legate

Aproape că nu e săptămână în care să nu fie confirmată prezența virusului pestei porcine africane într-o gospodărie din județul Buzău. Focarele se extind cu repeziciune, iar autoritățile se declară neputincioase în fața acestei probleme, mai ales că se luptă cu un „inamic” greu de învins: indisciplina proprietarilor de animale.

De curând, Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii din două gospodării particulare din localitățile Scurtești (comuna Vadu Pașii) și, respectiv, Săgeata.

loading...

în cazul de la Săgeata, este vorba de 5 porci mici care au murit în interval de câteva zile, fără ca situația să fie anunțată autorităților sanitar-veterinare decât după ultima mortalitate. Purceii au fost achiziționați fără documente de la doi proprietari din Săgeata și Banița, care mai dețin și alte suine fără simptome de infestare cu PPA.

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport. A fost executată uciderea suinelor, (1 exemplar) în exploatația din localitatea Scurtești – Com. Vadu Pașii, precum și ecarisarea cadavrelor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Datele și informațiile culese în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 10 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de Tip A, declarate în 7 localități respectiv; satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Săgeata – Com. Săgeata, satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – Com. Vadu Pașii, satul Scurtești – Com. Vadu Pașii (2 focare) și satul Boboc – Com. Cochirleanca (2 focare) precum și un caz la mistreț pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Spune-ți părerea!

Statistici T5