Știrile zilei

Ne putem purta civilizat într-un oraș care ne este tuturor casă?

Într-o postare anterioară, am afirmat că inaugurarea stațiilor de biciclete Velocity Buzău a reprezentat hârtia de turnesol civilizației noastre. Bicicletele abandonate prin satele județului, trântite pe asfalt, cu pedalele, șaua sau coarnele desprinse reprezintă un indicator al modului în care o parte a societății înțelege să folosească în comun bunul public.

Din cauza comportamentului aproape de neînțeles al unora, Buzăul a ajuns și la televizor. La Antena 3 s-a vorbit despre o culpă comună: pe de o parte – a celor care vandalizează bicicletele, iar pe de altă parte – a celor care nu au prevăzut un regulament clar de utilizare a vehiculelor; unul care să prevadă, evident, și sancțiuni (VIDEO).

În aceste condiții, nu este de mirare că sute de biciclete au ajuns să fie abandonate de utilizatori între stații. Neavând ce să piardă, au îngroșat obrazul și le-au lăsat în fața imobilelor, a școlii, a locului de muncă sau pe unde au mai avut treabă.

  • Buzoienii cer sancțiuni.

Pentru aceștia, dar mai ales pentru cei care au vandalizat bicicletele, buzoienii cer sancțiuni. Edilii au anunțat că lucrează chiar în această perioadă la un regulament care să prevadă pedepse aspre pentru utilizatorii certați cu bunul-simț.

Finalmente, bicicletele urmează a fi reparate tot din bani publici, adică din cei ai tuturor contribuabililor.

Să admitem că vina este împărțită, exact ca în bancul cu păgubitul scos tot el vinovat, pentru că a ieșit pe drum cu prea mulți bani în pungă, iar hoțul n-a putut rezista tentației. Dar cu atitudinea noastră cum rămâne? Ce fel de om trebuie să fii ca să-ți bați joc de un lucru care nu îți aparține?

Cum să te duci acasă împăcat, știind că în urma ta a rămas un obiect distrus, pentru care altcineva trebuie să plătească? Oare e greu să protejezi un bun care, în fond, aparține casei noastre, a tuturor?

Oare nu cumva – dincolo de reproșurile care i se fac justificat primăriei în privința lipsei regulamentului – vina e și la noi? Oare chiar trebuie să așteptăm un regulament care să ne ardă la buzunar pentru a învăța că nu e normal să-ți bați joc de lucrul altuia?…

Mai jos, câteva dintre „isprăvile” care ne-au făcut celebri:

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

7 Comments

  1. Trebuia sa -si dea seama ca lucrurile de folosinta se vor strica si vandaliza , una ca oamenii , nu sunt interesati sa le protejeze nefiind ale lor , si ca sunt coipii care merg cu ele , si nu-i intereseaza decat sa strice , asa ca E UN PROIECT FALIMENTAR SI PAGUBOS CA SI TOMA FALIMENT !

  2. Ia uite aici o idee : biciclete platite de buzoieni pentru buzoieni! Cum adica? Adica simplu : cand te inregistrezi in aplicatia vietii pui si o poza cu buletinul in care ai matale adresa in municipiul Buzau. Nu ai? O iei usurel per pedes ca mersu’ pe jos face picioru’ frumos.
    Ia uite aici alta idee : asa cum aia de la Lidl au reusit sa puna sisteme de blocare ale carucioarelor de cumparaturi daca se iesea cu ele din parcarea magazinelor asa s-ar putea pune si la biciclete blocaje ale rotilor daca se paraseste UAT Buzau cu ele. E ceva mai complex decat pare dar absolut realizabil. Si uite-asa buzoienii merg in Buzau cu biciclete platite de buzoieni. Mediul rural poate sa-si cumpere din bani proprii daca vrea neaparat.

  3. Dece Toma e de vina ,ca vrea sa arătăm și noi ca putem ușor, ușor sa fim europeni ,sau ca suntem născuți cu vandalismul în noi,aici e diferența pe care nu o vom recupera niciodată fata de vest,educația civica ,,deci orice se face nu e bine ,sa rămânem în evul mediu

  4. de ce toma e de vina ? dar cine a aruncat cu banii pe un proiect ratat din start , proiect care nici macar nu este bine realizat

  5. Ești un pic prea frustrat. Ideea si implementarea sunt absolut benefice și normale pentru orice oraș din România, doar ca „latratori” mereu aleg calea cu ce ne trebuia noua. Va trebuie birturi și găleți și sunteți mulțumiți de viata voastră mediocra. Sănătate și virtute…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button