Educaţie

O echipă a Școlii Gimnaziale „George Emil Palade”, mobilitate în Ungaria, în cadrul proiectului Erasmus + ”EACH PUPIL IS A PIGEON OF PEACE”

În săptămâna 24-30 aprillie, o echipă a Şcolii Gimnaziale “George Emil Palade”,  formată din două cadre didactice şi cinci elevi a fost prezentă în Bekescsaba, Ungaria. Mobilitatea, a patra la număr,  face parte din activităţile proiectului Erasmus + ”EACH PUPIL IS A PIGEON OF PEACE”.  În cadrul aceastei întâlniri au avut loc numeroase activități cu tema ”Festival of Cartoons”.  Personajele de benzi desenate nu au fost unele obişnuite, ci eroi legendari ai fiecărei ţări partenere în proiect. Această activitate a fost pentru elevi o ocazie deosebită de a cunoaşte din cultura şi istoria celorlalte ţări.

Pentru participarea la această mobilitate, elevii au pregătit şi alte prezentări, cu temele: ”Brief cultural history of each partner country- national identity-ethnic stereotypes (different preconceptions of refugees in each partner country)” și ” Festivals of Cartoons (cartooning folk or national hero most representative of each partner country.)”.

Prima zi a proiectului debutat cu vizitarea şcolii gazdă, primul atelier de lucru, urmat de vizitarea centrului oraşului Bekescsaba.

În a doua zi a proiectului elevii au participat la un atelier de brutărie şi patiserie, parcurgând toate etapele obţinerii pâinii şi a altor produse delicioase. Produsele obţinute au fost consumate cu poftă şi entuziasm de toţi participanţii.

În ziua a treia de proiect, gazdele au organizat o excursie documentară la Budapesta. Călătoria am făcut-o cu trenul, experienţă care li s-a părut foarte interesantă copiilor. În ciuda vremii neprietenoase, am vizitat principalele obiective turistice şi ne-am bucurat de frumuseţea capitalei Ungariei.

Proiectul a continuat în ziua următoare cu celelalte prezentări realizate de elevi şi alte ateliere de lucru prevăzute în program.

Ultima zi mobilității a debutat cu vizitarea oraşului Gyula, aflat la câţiva km distanţă. Acolo am putut vedea Gyulavari Castle ( Room of European Anthems), Almásy Castle şi Gyula Castle. Ziua s-a finalizat cu înmânarea certficatelor de participare și s-au stabilit datele următoarei  mobilități. În perioada 29 mai-4 iunie echipele țărilor partenere vor veni la Buzău.

Şi această întâlnire a fost una memorabilă, plină de experienţe inedite, activităţi interesante, desfăşurate într-o atmosferă în care prietenia, bucuria, entuziasmul au fost elementele principale.

“Plecare în ziua de Paști, ultima săptămână de şcoală și ziua mea de naștere strecurată printre evenimentele mobilității. Ce va fi?

Recunosc ca la început nu ştiam la ce să mă aştept. Entuziasmul a început să apară odată cu trecerea graniței. Credeam ca nu mai ajungem, atât eram de nerăbdătoare.

Oamenii din proiect….am  simţit că  îi cunoșteam deja de o viață. Prietenoși, calzi și deschiși. Spre surprinderea noastră, am legat foarte rapid prietenii strânse cu copiii din celelalte ţări și am colaborat bine în toate activităţile. Mă bucur nespus de mult ca cele 14 primăveri împlinite au fost in Bekescsaba. O amintire care îmi va rămâne mereu în inimă.

Stiti întâmplările care v-au plăcut atat de mult încât par mai mult un vis sau o creație a minții voastre? Așa a fost mobilitate in Bekescsaba, Ungaria pentru mine.” (M. D.)

      “ Numele meu este I. B., sunt elevă a Şcolii Gimnaziale “G. E. Palade” și vreau să vă împărtășesc o parte din experiența mea în cadrul proiectului ERASMUS+.

Ne-am alăturat cu entuziasm acestui proiect, urmând ca plecarea în Ungaria să se facă în ziua de Paște. Așadar, este ușor să vă imaginați că acesta a fost celebrat într-un mod aparte: în loc să ciocnim ouă roșii în dimineața de duminică, în mod tradițional, eram în drum spre aeroportul din București. Am luat avionul către Timișoara. Din Timișoara drumul nostru a continuat cu microbuzul până în Bekescsaba, orașul în care am stat. Odata ajunși la hotel am început să despachetăm entuziasmați bagajele, dornici de a ne împrieteni cu copiii din celelalte țări.

În prima zi am fost întâmpinați la școală de coordonatori si partenerii din proiect. Nu era o școală obișnuita , ci una profesională, în care elevii se pregăteau pentru anumite meserii. Aceștia ne-au dat mai multe detalii despre mobilitate , orarul și activitățile pe care le vom avea. Ne-am prezentat fiecare, le-am povestit de unde venim și cât de bucuroși suntem că luăm parte la această experiență. Ne-au făcut turul școlii, ca mai apoi să pornim într-un tur ghidat în oraș. Vremea a fost puţin surprinzătoare, a fost cald, însorit, iar mai apoi cu ploi de scurtă durată.

Ziua de marți a început prin participarea la atelierul de patiserie în care am preparat produse  tradiționale , împletite,  pe care le-am făcut în echipe. După ce am luat prânzul, am fost în laboratorul de informatică , unde am început sa lucrăm la prezentările pe tema“ De ce sunt eroii importanți?” , pe care le-am susținut în următoarele zile.

Miercuri am vizitat capitala, Budapesta. Am făcut o calatorie cu trenul de aproximativ 2 ore pentru a ajunge acolo. Am vizitat locuri uimitoare cu peisaje spectaculoase, ceva nou pentru mine, având în vedere ca era prima oar[ când ieșeam din țară. Aici, Dunărea împarte orașul în două jumătăți aproape simetrice. Am vizitat Piața Eroilor,  Parlamentul, Bastionul Pescarilor, unde am întâlnit numeroși români,  Castelul Buda și Basilica Sf Ştefan.

Joi, după prezentarea proiectelor anterior menționate, fiecare grupă a cântat o melodie tradiționala , iar cei din Ungaria ne-au impresionat si cu un dans specific. Fiecare echipă și-a povestit o mică istorie a țării sale, construită în jurul unui „erou” național. Astfel, am ales să vorbim despre Ecaterina Teodoroiu- „eroina de la Jiu” , alături de un personaj folcloric, în cazul nostru, Dragobete.

Vineri, ultima zi în care ne puteam bucura de prezența celor din proiect , am facut o excursie în orașul vecin, Gyula, unde am vizitat Castelul Gyulavari, fosta locuință a unor vânători, Castelul Almasy (care avea instrumente interactive unice prin care am învățat despre aristocrații și slujitorii din acea vreme). Ziua s-a încheiat odată cu ceremonia de decernare a certificatelor de participare. Ne-am simțit bine petrecând ultimele clipe împreună- un vis din care nu aș mai fi vrut să mă desprind, să revin la realitate.

Vreau să îi încurajez pe colegii mei să paritcipe în proiecte Erasmus. A fost o experiență deosebită. Am învățat distrându-ne si ne-am distrat învățând. Ne-am depășit limite, am legat prietenii și pentru o săptămană am intrat în atmosfera creată de gazdele primitoare şi de partenerii extraordinari.”

“Recent am participat în proiectul care avea ca destinație Ungaria.  Deși orașul în care ajunsem era la câțiva kilometri de România, se observa o mare diferență atât între oameni, cât și în natură.  Am inceput luni activitățile din program, prima oară vizitând școala care era dotată cu un laborator de gastronomie, cu clasă de informatică, sală de sport, magazin alimentar etc. Școala era decorată cu tot felul de flori și alte plante care parcă ofereau speranță fiecărui suflet din încăpere; am continuat cu prezentările care erau făcute copiii reprezentând fiecare țară.

Cel mai mult mi-au plăcut excursiile, care mi-au oferit oportunitatea de a vedea mai multe și de a-mi îmbogăți cunoştinţele, am vizitat castele sau fortărețe care aveau felurite camere, muzee interactive despre cei mai importanți oameni pentru istoria locală, chiar și un muzeu al vânătorilor.

Am reușit să vizităm și Budapesta, un oraș pe care aș dori să-l revăd cât mai curând, deoarece arhitectura clădirilor mi s-a părut deosebită.  Ne-am făcut prieteni cu care sper să ţin legătura peste timp.

A fost o experiență unică pe care aș dori să o trăiesc din nou și din nou..dar toate acestea nu s-ar fi putut organiza fără ajutorul procesoarelor care ne-au însoțit și totodată ne-au fost ,, părinți ” pentru o săptămână. Vreau să le mulțumesc că am putut trăi aceasta experiență alături de colegele mele.” (P.A.)

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!