Știrile zilei

O greșeală de 250.000 de euro | Spitalul Județean de Urgență Buzău, bun de plată

Caz fără precedent în sistemul sanitar din Buzău, unde Spitalul Județean de Urgență este obligat să îi achite suma de 250.000 de euro unui pacient căruia i-a fost amputat penisul, la capătul unor proceduri medicale efectuate incorect. Suma reprezintă daune morale acordate bărbatului, în urma unei decizii definitive a Curții de Apel Ploieşti.

În iarna anului 2014, buzoianul Costică Maroleanu ajungea la Spitalul Judeţean de Urgență Buzău cu simptome ale unei insuficienţe renale. Ca parte a tratamentului, personalul medical i-a montat o sondă urinară, însă, la scurt timp, bărbatul avea să acuze dureri puternice în zona abdomenului.

Abia după câteva zile, fiind consultat de un medic, buzoianul a aflat că situația sa este gravă: penisul său era, în cea mai mare parte, cangrenat, iar în aceste condiţii a cerut să fie transferat la Spitalul Militar din Bucureşti. Medicii de aici au constatat că necroza cuprinsese organul genital aproape în întregime şi au luat decizia de amputării.

Bărbatul s-a adresat instanței, iar magistraţii Judecătoriei Buzău au stabilit că el a fost victima unui caz de malpraxis. Ulterior, a cerut despăgubiri unității medicale pentru greșeala celor patru medici implicați în acest caz, iar instanța de fond i-a dat câștig de cauză: daune de 500.000 de euro din partea unităţii medicale.

Decizia a fost atacat prin apel, iar suma cuvenită pacientului a fost redusă astfel la jumătate. Apărătorul pacientului crede că rezultatul este nesatisfăcător, în raport cu un alt caz similar, pentru care instanţa a acordat despăgubiri de 500.000 de euro.

Soluţia, din punctul meu de vedere, este nedreaptă şi discriminatorie faţă de precedentul judiciar creat. În cazul ‘Ciomu’ s-au acordat 500.000 de euro şi, mai mult decât atât, victima a suferit acel incident anesteziat. (…) Despre aprecierea probelor şi sumele pe care instanţa le-a apreciat că ar fi îndreptăţită persoana vătămată să le primească – este o apreciere subiectivă. Din păcate, în sistemul nostru de drept nu sunt reglementate anumite valori care să conducă la o justă despăgubire a persoanelor care sunt victimele unor astfel de situaţii, aşa cum se întâmplă în Franţa.”, a declarat, pentru AGERPRES, avocatul Cristina Moiseanu.

În opinia avocatului apărării, starea pacientului ar fi fost alta în situaţia în care personalul medical ar fi dat dovadă de empatie.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button